پیام سپاهان
دانشنامه اصفهان؛ رویکردی برای احیای هویت گمشده نصف‌جهان
شنبه 1 دي 1403 - 08:32:37
پیام سپاهان - تدوین دانشنامه اصفهان، گامی مهم برای گردآوری و مستندسازی تاریخ، هنر، جغرافیا و فرهنگ این شهر است؛ تلاشی که می‌تواند هویت گمشده نصف جهان را احیا کند و پلی مستحکم میان گذشته و آینده بسازد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، دانشنامه مجموعه‌ای از اطلاعات در زمینه‌های مختلف علمی، فرهنگی، تاریخی، جغرافیایی و سایر زمینه‌ها است که به‌صورت منظم و طبقه‌بندی‌شده گردآوری و منتشر می‌شود و هدف از تدوین آن، فراهم‌آوردن منبعی جامع و قابل اعتماد برای محققان، دانشجویان و علاقه‌مندان به موضوعات گوناگون است.
در دانشنامه، اطلاعات به‌صورت سیستماتیک و بر اساس حروف الفبا یا دسته‌بندی‌های موضوعی مرتب و محتوا بر اساس منابع موثق و پژوهش‌های علمی تنظیم می‌شود، بنابراین می‌توان گفت دانشنامه‌ها دربرگیرنده موضوعات گسترده در حوزه‌های مختلف است.
دانشنامه اصفهان مجموعه‌ای از اطلاعات دقیق و مستند در رابطه با تاریخ، فرهنگ، هنر، جغرافیا، معماری و سایر ویژگی‌های شهر اصفهان و تلاشی برای ثبت و معرفی میراث فرهنگی و تمدنی این شهر است، از این‌رو تفاهم‌نامه تدوین نخستین دانشنامه مرجع جهان شهر اصفهان بین سه دستگاه اجرایی استانداری، شهرداری و اتاق بازرگانی اصفهان منعقد شد،
این دانشنامه منبعی ارزشمند برای مستندسازی و معرفی هویت فرهنگی این شهر است و کمک می‌کند تا اصفهان، به‌عنوان یکی از مهم‌ترین شهرهای تاریخی ایران و جهان، بهتر شناخته شود، همچنین موجب حفظ و انتقال میراث فرهنگی این شهر به نسل‌های آینده خواهد شد.
در یک تعریف کلی دانشنامه اصفهان یک مجموعه اطلاعات متقن و غیرقابل‌خدشه راجع به یک سرزمین است که با اطمینان می‌توان به آن اعتماد کرد، زیرا بسیاری از اطلاعات موجود در مورد اصفهان مشخص نیست که چقدر متقن هستند و صحت دارند.

پیام سپاهان

تدوین دانشنامه اصفهان به 3 زبان محمد نورصالحی، رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان در این‌باره به خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: دانشنامه اصفهان به سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی تهیه می‌شود و رونمایی آن در اردیبهشت سال آینده برنامه‌ریزی شده است.
وی می‌افزاید: اهمیت این اقدام در ایجاد پشتوانه‌ای علمی، فرهنگی و هویتی برای شهر اصفهان غیرقابل انکار است و بودجه مناسب برای این پروژه در سال جاری تخصیص داده شده و در ردیف بودجه سال‌های آتی پیش‌بینی شده است.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان تاکید می‌کند: شهرداری اصفهان با تشکیل یک تیم علمی متخصص، اقدام به تهیه دانشنامه‌ای جامع و علمی درباره اصفهان کرده است؛ این دانشنامه که مشابه دانشنامه‌هایی همچون «دانشنامه جهان اسلام» و «دانشنامه ایران» خواهد بود، اطلاعات جامع و کاملی درباره تمام ابعاد اصفهان ارائه خواهد کرد.
نورصالحی می‌گوید: هرچند آغاز این‌گونه پروژه‌ها مشخص است، اما به‌دلیل حجم بالای اطلاعات و نیاز به به‌روزرسانی مداوم، تکمیل آن ممکن است سال‌ها به طول انجامد.

پیام سپاهان

رونمایی از دانشنامه اصفهان طی چند ماه آینده مصطفی نباتی‌نژاد، رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان در این‌باره به خبرنگار ایمنا می‌گوید: پروژه تدوین دانشنامه و جایزه بزرگ اصفهان، دو پروژه هویت مبنای شهر به‌شمار می‌رود که قرار است با حمایت مدیریت شهری شکل گیرد.
وی می‌افزاید: تدوین دانشنامه اصفهان و برگزاری جایزه بزرگ نه‌تنها به‌عنوان پروژه‌های فرهنگی، بلکه به عنوان زیرساخت‌هایی برای معرفی جهانی اصفهان به شمار می‌رود.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان تاکید می‌کند: در حوزه تدوین دانشنامه، رقابت میان مدخل‌نویسان برای نوشتن مطالب در این دانشنامه در جریان خواهد بود و این دانشنامه به مرجعیتی معتبر برای معرفی هویت و تاریخ شهر اصفهان تبدیل خواهد شد، همچنین جایزه بزرگ اصفهان با نگاهی گسترده‌تر به دستاوردهای امروز و پاس داشت موثرین اصفهانی در عرصه بین‌المللی و نیز چهره‌های بین‌المللی مؤثر در خصوص اصفهان، افق‌های امیدآفرینی را برای آینده شهر ترسیم خواهد کرد.
نباتی‌نژاد با بیان اینکه تفاهم‌نامه‌ای سه‌جانبه میان استانداری، شهرداری و اتاق بازرگانی اصفهان برای تدوین دانشنامه مرجع جهان شهر اصفهان و برگزاری جایزه بزرگ اصفهان امضا شد، ادامه می‌دهد: ایده تدوین این دانشنامه که یک رؤیای 10 ساله بوده است، در گذشته توسط شهردار اصفهان و زمانی که او معاون فرهنگی شهردار بود، مطرح شد؛ با این حال به دلایل مختلف، امکان پیگیری آن در آن زمان فراهم نشد، اما هم‌اکنون این پروژه مجدد پیگیری شده است.
وی با بیان اینکه این تفاهم‌نامه در راستای تحقق هدف دوم برنامه 1410 شهر اصفهان با عنوان «ارتقای جایگاه شهر اصفهان در سطح جهانی» تنظیم شده است، می‌گوید: طبق اظهارنظر یکی از کارشناسان در جلسه انعقاد تفاهم‌نامه، دانشنامه اصفهان نخستین دایره‌المعارف شهری در دنیا است که رویکرد بین‌المللی دارد و این امر گامی بزرگ در معرفی هویت شهری اصفهان به جهانیان خواهد بود، زیرا دانشنامه‌ها به طور معمول پیرامون کشورها یا قومیت‌ها هستند، اما دانشنامه شهری به‌عنوان یک ابتکار بی‌سابقه در سطح جهانی محسوب می‌شود.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان اضافه می‌کند: تفاهم‌های جدی با مجامع علمی صورت گرفته است تا بتوان ریل صحیح و پایدار برای تدوین این دانشنامه و برگزاری مستمر جایزه بزرگ تعریف کرد، زیرا این موضوع متعلق به شهر اصفهان است و نه صرفاً شهرداری، شهرداری به‌عنوان یکی از نهادهای عمومی و اجتماعی از این طرح حمایت می‌کند و به همین دلیل درخواست حمایت از اتاق بازرگانی صنایع و معادن اصفهان صورت گرفت و در نهایت اتاق بازرگانی نیز از این پروژه حمایت کرد.
نباتی‌نژاد خاطرنشان می‌کند: این پروژه‌ها زمانی به اوج خواهد رسید که در ادوار مختلف مسئولان نهادهای مختلف دولتی و عمومی از آن حمایت کنند و در راستای تحقق اهداف آن پیش بروند که در حال حاضر این پروژه‌ها در مرحله تولد خود هستند، اما با ادامه و پایداری آن‌ها، اصفهان به یک شهر برجسته جهانی تبدیل خواهد شد.
وی خاطرنشان می‌کند: در ماه‌های آینده، رونمایی رسمی از دوقلوهای هویتی با توضیحات رسمی مسئولان امر برگزار خواهد شد.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به اینکه جایزه اصفهان تا کنون حدود 20 جلسه هم‌اندیشی با نخبگان برگزار کرده است، ادامه می‌دهد: جایزه اصفهان برای پاسداشت مفاخر در قید حیات است که از سرتاسر جهان می‌توانند در آن مشارکت کنند، کما اینکه 200 هزار اصفهانی خارج از ایران هستند که می‌توانند اثر مؤثری در دنیا داشته باشند.
نباتی‌نژاد تصریح می‌کند: البته در جایزه اصفهان داوری انجام می‌شود و بیشتر طالب افرادی است که به هر طریقی دغدغه‌ای برای اصفهان و حل مسئله اصفهان دارند که می‌توانند شایسته دریافت جایزه در اصفهان و به عنوان یک اثر ماندگار بین‌المللی مطرح باشند.

پیام سپاهان

دانشنامه اصفهان گنجینه‌ای برای نصف‌جهان است سعید عدالت‌نژاد، عضو هیئت علمی و پژوهشگر مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این‌باره به خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: سابقه تدوین دانشنامه برای نخستین‌بار به سال 1750 توسط جمعی در فرانسه بر می‌گردد که تدوین دایره‌المعارف را برای کشور خود آغاز کردند.
وی می‌افزاید: هدف اصلی ما نیز این بود که برای نخستین‌بار برای شهری همچون اصفهان نیز گنجینه‌ای درست کنیم که تمام تحقیقات مورد نیاز را به‌صورت جزئی یا مسئله‌محور در هر کجا اتفاق افتاده به طور ثبت شده داشته باشد.
عضو هیئت علمی و پژوهشگر مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تاکید می‌کند: منحصر بودن این دانشنامه یکی از اهداف تدوین آن است.

پیام سپاهان

دانشنامه اصفهان، فرهنگ هویت عالی نصف‌جهان است اصغر آذربایجانی، عضو شورای سیاست‌گذاری دانشنامه اصفهان در این باره می‌گوید: دانشنامه اصفهان، فرهنگ هویت عالی اصفهان در بستر ترویج نوآوری و خلاقیت، گفتمان‌سازی و ظرفیت‌سازی است.
وی می‌افزاید: این دانشنامه در حوزه‌های کلان علمی، فناوری، فرهنگی، هنری، اقتصادی و ورزشی و امیدآفرینی، اعتمادبخشی و الگوسازی با روایت فرصت‌ها، دستاوردها، راه‌حل‌ها و تجلیل از دانشمندان و ارجمندان کارآفرین و متخصصان است.
عضو شورای سیاست‌گذاری دانشنامه اصفهان تاکید می‌کند: جایزه بزرگ اصفهان نیز در کنار دانشنامه اصفهان در حال ریل‌گذاری است و هم‌اکنون مراحل پشتوانه علمی آن در حال انجام است.
آذربایجانی می‌گوید: این جایزه درواقع تجلیلی از کسانی است که برای اصفهان و تشخُص بخشیدن به اصفهان در نظام مصائب و دستاوردهای اصفهان در سطح ملی و بین‌المللی نقش داشته و تلاش کرده‌اند.
به گزارش ایمنا، اصفهان جایگاه ویژه‌ای در سطح کشور دارد و تاکنون چندین دوره پایتخت بوده است و به نظر می‌رسد شهر باسابقه‌ای همچون اصفهان با آن پیشینه میراث معنوی نیاز به شناساندن و مرجعی برای هویت شهر دارد.
دانشنامه اصفهان یکی از ابرپروژه‌های فرهنگی شهر اصفهان است که انتظار داریم این دانشنامه، استحکامی پیدا کند که در تغییر دوره‌های مختلف خللی به ادامه و تکمیل آن وارد نشود و آیندگان بتوانند به‌عنوان مرجع از آن استفاده کنند.
این دانشنامه نه‌تنها یک منبع اطلاعاتی جامع و معتبر است، بلکه پلی میان گذشته پرافتخار و آینده این شهر خواهد بود و گردآوری و تدوین چنین دانشنامه‌ای، نقشی اساسی در ثبت هویت فرهنگی و تاریخی اصفهان ایفا می‌کند و می‌تواند به‌عنوان یکی از دستاوردهای مهم علمی و فرهنگی در کشور شناخته شود.
کد خبر 819412

http://www.sepahannews.ir/fa/News/921558/دانشنامه-اصفهان؛-رویکردی-برای-احیای-هویت-گمشده-نصف‌جهان
بستن   چاپ