پیام سپاهان - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عباس سلیمینمین، کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با «صبح نو» اظهارکرد: «بعضی کشورها در قوانین خود، تابعیت را بر اساس اصل خون تعیین میکنند و برخی دیگر آن را بر اساس اصل خاک قرار میدهند. در صورتی که فرزندی در خاک یک کشور متولد شود، آن کشور میتواند تابعیت خود را بهطور قهری به آن فرزند اعطا کند.»
تفاوت تابعیت بر اساس اصل خون و خاک
وی افزود: «برخی کشورها مانند ایران تابعیت را بر اساس اصل خون تعریف میکنند، یعنی اگر فردی در ایران متولد شود، بهطور خودکار تابعیت ایران را به دست نمیآورد. برخی از دانشجویان ایرانی که در دوران تحصیل در کشورهای اروپایی فرزندانی به دنیا آوردهاند، ممکن است تابعیت آن کشور را نیز دریافت کنند. این مسأله به معنای نفی تابعیت ایران نیست، بلکه آنها همزمان تابعیت دو کشور را دارند.» کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: «در واقع، این افراد هیچ اقدامی برای دریافت تابعیت آن کشور نکردهاند و تابعیت خود را بهطور قهری از آن کشور دریافت کردهاند. در این حالت، موضوع دوتابعیتی مطرح نمیشود، زیرا اقدامی از سوی فرد برای کسب تابعیت صورت نگرفته است.»
تابعیت دوگانه و مسائل حقوقی آن
سلیمینمین با بیان اینکه این موضوع تفاوت بسیاری با افرادی دارد که خودشان برای درخواست تابعیت کشور دیگری اقدام میکنند، خاطرنشان کرد: «از نظر من، در چنین شرایطی مشکلی وجود ندارد. دو تن از فرزندان من پیش از انقلاب در خارج از کشور به دنیا آمدند و آنها هیچگاه تابعیت آن کشور را نخواستند. در حقیقت، آنها حتی پاسپورت آن کشور را نیز دریافت نکردند.»
حاشیهسازیها و تأثیر آن بر سیاست داخلی
وی در خصوص استفاده ابزاری بعضی از افراد از مفاهیم انقلاب و اینکه برخیها به بهانه انقلابیگری، از این بیانات بهرهبرداری میکنند و در مواقع دیگر که مخالف میلشان باشد، برخلاف آن اظهارنظر میکنند، گفت: «پیامد چنین رفتارهایی در سیاست داخلی میتواند به شکل حاشیهسازی نمایان شود، زیرا این افراد هیچ حرفی برای گفتن ندارند و تنها با ایجاد حاشیه میتوانند خود را در کانون توجهات قرار دهند. اینگونه افراد هیچگاه جایگاه خاصی پیدا نخواهند کرد، مگر آنکه در این حاشیهسازیها موفق شوند. من تعجب میکنم که این خواستهها چرا باید تأمین شوند.» کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: «خواهش میکنم که اصلا اسمی از کسانی که به دنبال حاشیهسازی هستند، برده نشود. این افراد به دنبال تأمین خواستههای خود از طریق ایجاد حاشیه هستند. حالا، خواه این افراد به رهبری اعتقاد داشته باشند یا نداشته باشند، در بسیاری از موارد این افراد نشان دادهاند که فقط به دنبال منافع شخصی خود هستند و تابع یک هدایت سیاسی کلان نیستند.» سلیمینمین اظهارکرد: «نباید به خواستههای آنها پاسخ داده شود. هدف اصلی این افراد، قرار گرفتن در کانون توجه است و همین برایشان اهمیت دارد. من فکر میکنم باید این مسائل را پیگیری کرد؛ اما نباید به افرادی که فقط با جنجالسازی میخواهند در مرکز توجه جامعه قرار بگیرند، میدان داد.»
لزوم توجه به دیدگاههای رهبری در تصمیمات سیاسی
وی تصریح کرد: «به نظر من، اگر حاشیهسازیها جمع شود و ثابت شود که این مدعیان تنها به دنبال سیاسی کاری هستند، بهطور قطع باید آنچه که از سوی آقای فضائلی مطرح شده است، به درستی منعکس شود. همانطور که اشاره کردم، نمیتوان این مسأله را نادیده گرفت که سخنگوی دفتر نشر آثار رهبری نباید از مواضع خیرخواهانه خود عدول کند.» کارشناس مسائل سیاسی تأکید کرد: «اگر این آقایان در پی منافع نفسانی خود باشند، مجلس باید بر اساس دیدگاههای صحیح و منطبق با نشر آثار رهبری واکنش نشان دهد تا بتوان دیدگاههای مقام معظم رهبری را به درستی به مردم منتقل کرد.»