پیام سپاهان
فریاد فولاد مبارکه از تضعیف صنعت فولاد
دوشنبه 30 مهر 1403 - 17:20:39
پیام سپاهان - به گزارش ، هنگامی که بر اهمیت تولید تاکید می شود و رهبر انقلاب به عنوان عالی ترین سیاستگذار کشور، بر جهش تولید تاکید می کنند، باید همه چیز در خدمت تولید قرار گیرد، در حالی که نه تنها دست تولید و تولیدکننده را نمی گیرند، بلکه پای تولید کننده را می کشند. نقطه مقابل تولید، واردات به اشکال رسمی و قاچاق است که در تمامی سالهای گذشته به زمین گیر کردن تولید و تولیدکننده منجر شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
زیانهای واردات
واردات به اندازه ای بحران آفرین است که تولید داخل را زمینگیر می کند. نمایندگان مجلس شورای اسلامی بدلیل درک درستی که از بحران واردات دارند، ماده 16 قانون برنامه ششم توسعه را به حمایت از تولید داخل با ممنوعیت واردات اختصاص داردند و برای حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی، وزارت صمت را موظف کردند ثبت سفارش کالاهای مصرفی و مصرفی بادوام خارجی دارای مشابه ایرانی را که با کیفیت مناسب و به میزان کافی تولید شده، ممنوع کرده یا بر اساس ماده (32) قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور، از موانع تعرفه‌ای و فنی جهت واردات استفاده کند.
بی توجهی به قانون
با وجود قانون موکد، واردات همچنان به صورت سرسام آوری صورت می گیرد که نه تنها تولید داخل را با چالش و مشکل رو به رو کرده، بلکه وجود مافیای واردات را اثبات می کند، مافیایی که حتی قانون را ناکارآمد کرده است. در این رابطه معاون فروش و بازاریابی فولاد مبارکه معتقد است در شرایطی که تولیدکنندگان با وجود محدودیت‌هایی ازجمله برق و گاز، پای کار تولید و اعتلای صنعت ایستاده‌اند تا نام‌گذاری سال «جهش تولید با مشارکت مردم» محقق شود، لازم است برای خروج ارز از کشور به‌واسطه واردات بی‌رویه محصولات فولادی تمهیدات مؤثر اندیشیده شود، زیرا واردات محصولات فولادی تخت طی پنج‌ماهه امسال 538 هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 10 درصد رشد کرده و مانع جهش تولید خواهد شد.
مخالفت با حمایت
بدلیل اهمیتی که تولیدات داخلی دارد، قانونگذار به اشکال گوناگون حمایت از تولید را در دستور کار قرار داده و با قدرت به سوی آن حرکت کرده، اما مخالفان تولید به اشکال گوناگون از این حمایت ها انتقاد می کنند و سعی می کنند هزینه تولید را بالا ببرند تا به اهداف منفعت طلبانه خود با استفاده از واردات دست یابند، رویکردی که از سوی مسوولان نادیده گرفته شده و اجازه یکه تازی را به واردکنندگان داده است.
یارانه رانت نیست حق است
یکی از ابزارهای حمایتی که از صنایع داخلی صورت می گیرد، اختصاص یارانه به اشکال گوناگون است. اما غرض ورزان برای آنکه این مهم را زیر سوال ببرند و تولید را تضعیف کنند، نگاه حق به جانب گرفته و تیشه به ریشه تولید می زنند. اما مدیرعامل فولاد مبارکه نسبت به این رویکرد اعتراض کرد و با ارایه مستندات و دلایل محکم، اعلام کرد: یارانه‌های صنعت فولاد رانت نیست و به واسطه نقش توسعه‌ای، به حق است.
همچنین بخوانید رونق بورس در گرو قدرت نمایی فولاد مبارکه یارانه صادرات محور
محمدیاسر طیب‌نیا با اشاره به اینکه در تمام دنیا، صنعت فولاد مورد حمایت قرار می‌گیرد گفت: یارانه‌ای که منجر به توسعه صادرات می‌شود را نمی‌توان «رانت» تلقی کرد. وی با اشاره به اینکه صادارت فولاد در شرکت فولاد مبارکه در 6 ماهه امسال نسبت به نیمه نخست سال گذشته بین 40 تا 50 درصد افت داشته گفت: پایین نگه‌داشتن قیمت ارز به صورت دستوری، یکی از عوامل افت صادرات است. مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه افزود: تولیدکننده برای خرید مواد اولیه باید ارز خود را با نرخ بازار آزاد تامین کند اما به او تکلیف می‌شود که صادرات باید با نرخ نیمایی باشد. در این شرایط تولید کاهش پیدا می‌کند.
الگو پذیری از ترکیه
در شرایطی که با اشکال گوناگون و بدون دلایل غیر منطقی به دیگر کشورها در قالب در اختیار گذاشتن بازار واردات باج می دهیم، بسیاری از کشورها تمام قد به حمایت از تولیدکننده خود می پردازند که ترکیه به عنوان برجسته ترین آنها خودنمایی می کند به نوعی که شاهد وضع تعرفه‌های آنتی‌دامپینگ بر واردات برخی محصولات فولادی از چین، روسیه، هند و ژاپن به ترکیه هستیم. عوارضی که بر واردات از چین وضع شده حدود 15 تا 43درصد و تعرفه‌های واردات از روسیه، هند و ژاپن از 6 تا 9درصد تعیین شده است.
تاثیرات تعرفه بر بورس
در حالی که به صورت مستمر شاهد سقوط بورس و قرمز شدن شاخص هستیم، اعمال بالاترین تعرفه‌ها بر واردات فولاد از چین، ارزش سهام تولیدکنندگان محصولات تخت را در ترکیه بالا برده است. در این رابطه دبیرکل انجمن تولیدکنندگان فولاد ترکیه گفت: این تعرفه‌ها بر واردات 4میلیون تن از محصولات فولادی به ارزش 2میلیارد تا 2میلیارد و 200میلیون دلار تاثیر می‌گذارد. ویسِل یایان افزود: این تعرفه‌ها 6.10 تا 43.31درصد هزینه‌های حمل و نقل و بیمه بار را دربرمی‌گیرد و ترکیه امیدوار است با وضع آنها مانع رقابت نابرابر واردکنندگان با تولیدکنندگان داخلی این کشور شود.نتایج یک تحقیق که به درخواست فولادسازان ترکیه انجام شد، نشان داد دامپینگ فولاد تهدیدی برای تولید داخلی به شمار می‌آید.

http://www.sepahannews.ir/fa/News/897450/فریاد-فولاد-مبارکه-از-تضعیف-صنعت-فولاد
بستن   چاپ