پیام سپاهان - آئین سنتی مذهبی قالیشویان همیشه حماسه شورانگیز در ذهن ایجاد میکند که یاری کنندگان امامزاده عظیمالشأن حضرت سلطان علی ابن محمد باقر (ع) بر سر و سینه زنان به لحظه شهادت وی نمیرسند و اگر چه دیر میرسند ولی پس از شهادت وی سالها عزاداری را به نحو احسن در همان زمان برگزار میکنند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از اصفهان، دومین جمعه مهرماه یادآور رشادتهای دوست داران اهل بیت عصمت و طهارت (ع) در مشهد اردهال کاشان است.
از دوران کودکی یادم میآید دومین جمعه ماه مهر برای من تداعی چوب بهدستانی بود که خود را برای یک حماسه بزرگ آماده کرده و سراسیمه سعی میکنند خود را به مشهد اردهال برسانند.
آئین سنتی مذهبی قالیشویان همیشه حماسه شورانگیز در ذهنم ایجاد میکند که یاری کنندگان امامزاده عظیمالشأن حضرت سلطان علی ابن محمد باقر (ع) بر سر و سینه زنان به لحظه شهادت وی نمیرسند و اگر چه دیر میرسند ولی پس از شهادت وی سالها عزاداری را به نحو احسن در همان زمان برگزار میکنند.
مردم منطقه دارالمومنین کاشان برای اینکه از وجود نورانی اهل بیت (ع) حظ و بهره ببرند از امام محمد باقر (ع) قاضا میکنند تا نمایندهای برای آنها ارسال کنند.
امام محمد باقر (ع) فرزند بلافصل خود را در سال 113 هجری قمری به این منطقه روانه میکنند و این امامزاده عظیمالشأن در بدو ورود به فین کاشان آمده و در مسجد جامع آن منطقه اولین نماز جمعه کشور را برگزار میکند.
امامزادهای که به مدت سه سال مردم منطقه کاشان را به ترویج دین اسلام دعوت نمود رفتار و منش وی به گونهای بود که موجب شد تا در بین مردم محبوب شود.
دشمنان که محبوبیت وی را تهدیدی برای خود میدانستند وجود این امامزاده واجبالتعظیم را تحمل نکرده به دنبال ایشان به منطقه آمده و قصد جان این امامزاده بزرگوار را میکنند.
حضرت سلطان علی ابن محمد باقر (ع) به مشهد اردهال رفته و در آنجا با 72 تن از یاران با وفای خود با دشمنانش مبارزه میکنند و پس از یک مبارزه شجاعانه سرانجام مانند جد بزرگوارشان امام حسین (ع) سر وی را از تن جدا میکنند.
مردم منطقه فین که این خبر را میشنوند شتابان و چوب به دست برای یاری ایشان به سوی مشهد اردهال حرکت کرده ولی وقتی به آن محل میرسند با جسم تکه تکه شده ایشان رو به رو میشوند.
و از آنجایی که نمیتوانستند پیکر پاره پاره ایشان را تشیع کنند قالیچهای دست بافت همان منطقه را برداشته و جسم این امامزاده را بر روی آن گذاشته و لب جوی میبرند و غسل داده و دفن میکنند.
و از آن روز مشهد اردهال به کربلای ایران معروف شده است کربلایی که در آن تعداد زیادی از یاران باوفای ایشان در رکاب آن حضرت به شهادت رسیدند، تنی چند از یاوران آن حضرت از روستای نشلج میباشد که مراسم عزاداری برای این امامزاده و یاران با وفایش را در سومین جمعه از مهرماه در کنار بارگاه ملکوتی آن حضرت برگزار میکنند.
منطقه کاشان بالغ بر 100 آئین سنتی مذهبی دارد که ثبت ملی شده و تنها آئین قالیشویان است که توسط یونسکو در سال 1396 به ثبت جهانی رسیده است.
دومین جمعه ماه مهر مراسم قالیشویان برگزار میشود حمیدرضا محمدی فشارکی، فرماندار ویژه کاشان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا در اصفهان، اظهار کرد: آئین قالیشویان هر سال جمعه دوم مهر در منطقه مشهد اردهال برگزار میشود.
وی افزود: این آئین امسال متفاوتتر و باشکوهتر از هر سال برگزار میشود زیرا همزمان با گرامیداشت امامزاده علی ابن باقر (ع) بزرگداشت شهیدان سید حسن نصرالله، نیل فروشان و دیگر شهدای جبهه مقاومت وهم رزمان شأن نیز برگزار میشود.
فرماندار ویژه کاشان گفت: مطابق سنوات گذشته جمعه دوم مهرماه برگزار میشود امسال متفاوتتر از سالهای قبل این آئین با میز کارشناسی جهت شناخت بیشتری از امامزاده همراه است.
محمدی فشارکی با اشاره به آئین سنتی مذهبی قالیشویان تصریح کرد: این رویدادی است ملی که ثبت جهانی شده و مردم باید با این آئین و سیره و سلوک امامزاده عظیمالشأن و اهل بیت (ع) بیشتر آشنا شوند.
وی خاطر نشان کرد: در این مراسم حجت الاسلام رفیعی سخنران خواهد بود و همزمان بر بام حرم و بارگاه ملکوتی امامزاده میز کارشناسی برگزار میشود.
فرماندار ویژه کاشان از تشکیل کمیتههای هفتگانه برای برگزاری این رویداد ملی خبر داد و گفت: هفت کمیته هستند که در قالب ستاد اجرایی هماهنگی برای بزرگداشت حضرت علی ابن محمد باقر (ع) فعالیت میکنند تا این مراسم آئینی در شأن مقام این امامزاده اجرا شود.
محمدی فشارکی تصریح کرد: بالغ بر 15 موکب در این منطقه برای پذیرایی از زائران این حضرت اسکان گرفتند تا با غذاها و نوشیدنیهای متنوع در این آئین سهیم شوند.
مراسم قالیشویان گردشگران و مسافران زیادی را به منطقه کاشان سرازیر میکند علیرضا عبدالله زاده، رئیس اداره میراث کاشان نیز اظهار کرد: مراسم آئینی قالیشویان یکی از آئینهای سنتی مذهبی منطقه کاشان است که در دومین جمعه مهرماه در مشهد اردهال که در 42 کیلومتری کاشان برگزار میشود.
وی افزود: آئین سنتی و مذهبی قالیشویان فین کاشان و روستای خاوه که همه ساله در دومین جمعه مهرماه در مشهد اردهال برگزار میشود، تنها آئین مذهبی است که به تقویم خورشیدی برپا میشود.
رئیس اداره میراث فرهنگی گردشگری صنایع دستی کاشان گفت: در این مراسم نمادین، شرکتکنندگان که از منطقه فین برای برگزاری این مراسم آمدهاند، در حالی که چوبهایی به دست دارند، قالی را به عنوان پیکر نمادین علی بن محمد باقر (ع) در چشمهای میشویند.
عبدالله زاده تصریح کرد: این مراسم در فهرست میراث معنوی کشور ثبت شده و در دسامبر 2012 همان سال 1396 در فهرست میراث معنوی فرهنگی یونسکو به ثبت رسیده است.
وی با اشاره به اینکه بیش از 100 آئین سنتی در منطقه کاشان ثبت ملی شده است، گفت: آئین قالیشویان تنها آئین مذهبی منطقه است مه ثبت جهانی شده و همه ساله زائران و گردشگران زیادی را به منطقه سرازیر میکند، برخی از محققان و نویسندگان سابقه آئین قالیشویان را در جشن مهرگان و آئینهای کهن ایرانی ریشهیابی میکنند.
رئیس اداره میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی با بیان اینکه ویژگیهای سنتی مذهبی مراسم قالیشویان همه ساله گردشگران و مسافران زیادی از داخل و خارج کشور را به منطقه کاشان سرازیر میکند، افزود: این مراسمها که ثبت جهانی است باید به سبک و سیاق خود همه ساله برگزار شود که خاص بودن این آئین مورد استقبال مردم در داخل و خارج از کشور واقع شده است.
جمعه جار روزی که مردم آمدن مراسم قالیشویان را به هم اطلاع میدهند محمد احترامی، مسئول ستاد قالیشویان منطقه فین کاشان نیز اظهار کرد: جمعه اول مهر ماه جمعه جار نام دارد در این روز مردم منطقه فین با آئین خاصی که همراه با چاووش خوانی است آمدن مراسم قالی شویان را به همدیگر اطلاع میدهند.
وی افزود: در جمعه جار مردم فین کاشان با برنامهریزی هیئتهای مذهبی خود را برای مراسم قالیشویان آماده میکنند تا این مراسم را هرچه باشکوهتر برگزار کنند.
به گزارش ایمنا، آئین قالیشویان کاشان بزرگترین آئین سنتی و مذهبی است که ثبت جهانی نیز شده است و چنانچه معرفی و تبلیغات بیشتری از این مراسم انجام شود، جذب گردشگری بیشتری را برای منطقه خواهد داشت.
زیر ساختهای این صنعت در منطقه کمبودهای بسزایی دارد که امید است نگاه ویژه مسئولان در مرتفع شدن مشکلات این آئین کارآمد شود.
کد خبر 796881
http://www.sepahannews.ir/fa/News/894179/آئین-قالی-شویان-میراثی-کهن-در-منطقه-کاشان