پیام سپاهان

آخرين مطالب

ریزگردها و مرگِ بی‏صدا اقتصادی

ریزگردها و مرگِ بی‏صدا
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
قاسم آل‌‏کثیر| از عصر دوشنبه، توفانی از خاک و شن از خاکِ کشورهای سعودی و عراق برخاست و به‌سوی جنوب و جنوب‌غرب ایران وارد شد. توده عظیم گردوغبار که خاستگاه آن به بیابان‌های خشک‌شده و تالاب‌های رهاشده منطقه بازمی‌گردد، ابتدا بصره را درنوردید، برق قطع شد، پروازها معلق شدند. پنج تصادف در جاده نجف ثبت شد و 1800 نفر راهی مراکز درمانی شدند؛ یکی از آن‌ها جانش را از دست داد.
این توده سپس به‌سمت خوزستان آمد و استان را به حالت فوق‌العاده برد. شهرهایی مانند خرمشهر، آبادان و هویزه عملاً زیر لایه‌ای ضخیم از گردوغبار دفن شدند. دید افقی به کمتر از 50 متر کاهش یافت و تنفس برای بسیاری سخت شد. کیفیت هوا در اغلب مناطق استان، به سطح «خطرناک» رسید و مسئولان مجبور شدند روز سه‌شنبه را تعطیل عمومی اعلام کنند.
اهواز بار دیگر به‌عنوان قلب تپنده بحران تنفسی کشور شناخته شد. هزار نفر تنها در یک‌روز به‌دلیل تنگی نفس به مراکز درمانی منتقل شدند. این آمار را جدای از افرادی بدانید که از فقر مالی، حتی توانِ رساندنِ خود به بیمارستان و درمانگاه را نیز ندارند. قطعاً آمار از هزارنفر هم بیشتر است.
فرودگاه اهواز هم مجبور شد تعدادی از پروازها را لغو کند. بیمارستان‌ها مملو از بیماران با علائم آسم و آلرژی شدند و خیابان‌ها زیر توده‌ای قهوه‌ای‌رنگ پنهان شدند. کارشناسان محیط‌زیست هشدار می‌دهند که خشک‌شدن هورالعظیم ـ این تالاب حیاتی و مشترک میان ایران و عراق ـ در قلب این بحران قرار دارد. آنها سال‌هاست که هشدار داده‌اند اگر تالاب‌ها بمیرند، شهرها هم نمی‌توانند نفس بکشند.
بحران تکراری، بدون ‌تصمیم قاطع
اما آنچه بیش از گردوغبار، مردم خوزستان را خسته کرده، نه آسمان قهوه‌ای، بلکه واکنش‌های خاکستری مسئولان است. درحالی‌که پزشکان درباره ارتباط مستقیم ریزگردها با سرطان ریه، سکته‌های قلبی، آلزایمر، دیابت و سایر بیماری‌ها هشدار می‌دهند، واکنش نمایندگان همچنان در سطح مصاحبه و وعده باقی ‌مانده است.
آمارهای رسمی البته در سال 1400 نشان می‌دهد، سالانه حدود سه هزار میلیارد تومان تنها به‌دلیل هجوم شن‌های روان و ریزگردها به زیرساخت‌ها، زمین‌های کشاورزی و سکونتگاه‌ها خسارت وارد می‌شود. خوزستان به تنهایی 350 هزار هکتار کانون فعال ریزگرد دارد. این یعنی فاجعه‌ای در حال وقوع، نه تهدیدی دوردست. بااین‌همه به‌نظر می‌رسد محیط‌زیست اولویت هیچ‌کدام از نهادهای کشور نیست. بودجه که کم می‌شود، اولین قربانی، سلامت مردم و هوای پاک است. در اهواز کافی‌ است سر را بچرخانی تا فلرهای نفتی در حال سوختن را ببینی. شعله‌هایی که سوختن سلامت مردم را هم تداوم می‌بخشند.
در چنین شرایطی، تنها صدایی که از مطالبه جدی برای اقدام عملی به گوش رسید، صدای استاندار خوزستان بود که از روز معارفه تاکنون بارها به ضرورت رسیدگی به بحران محیط‌زیست تاکید کرده و صنایع استان را موظف دانسته که در قالب مسئولیت اجتماعی خود به مسائل زیست‌محیطی توجه کنند. گفته می‌شود، در آینده نزدیک قرار است دیداری با استاندار بصره برای بهبود وضعیت هورالعظیم برگزار شود.
اما آیا این تلاش‌های منفرد می‌تواند در برابر حجمی از بی‌عملی و بی‌برنامگی‌ای که در کشور وجود دارد راهگشا باشد؟ واقعیت این است که بحران خوزستان یک هشدار زیست‌محیطی نیست، بلکه فریادی برای بقاست. اگر اکنون تصمیم قاطع گرفته نشود، اگر تالاب‌ها احیا نشوند، اگر صنایع ملزم به کنترل آلاینده‌ها نشوند و اگر دولت بودجه و اراده کافی برای مقابله با این وضعیت نداشته باشد، گردوغبار، نه فقط هوا، که آینده خوزستان را هم در خود دفن خواهد کرد. به نظر هوا دیگر تنها ناسالم نیست؛ مرگ‌آور است و این مرگ، بی‌صدا در ریه‌های هزاران نفر لانه کرده است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/957548/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

3 کشته در تصادف تریلر و خودروی سواری در نیشابور

خوانندگی بی نظیر محسن تنابنده با آهنگ بندری که صدبار هم ببینی کمه/آقای تنابنده ثابت کرد همه فن حریفه

اظهارات عجیب پیشکسوت پرسپولیس: یک نفر برای کاپیتانی، جام‌ها را فدا کرد؛ 8 بازیکن جیره‌خور درویش هستند!

تصادف خودرو سواری با تریلر در جاده نیشابور با 3 کشته و یک مصدوم

3 فوتی در تصادف محور نیشابور- سبزوار

مطالبات روستاهای فریدن با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی بررسی شد

تاریخ پیش‌فروش جدید نینتندو سوییج 2 اعلام شد؛ قیمت همان 449٫99 دلار

اندروید 16 بتا 4 رسماً منتشر شد

تصادف زنجیره‌ای در کاشان 2 فوتی و 2 مصدوم برجا گذاشت

جدول لیگ برتر پس از باخت پرسپولیس و برتری تراکتور و سپاهان + عکس

10 هزار پروژه راهداری در کشور فعال است که بخشی از آن امسال و مابقی سال‌های آینده به بهره‌برداری می‌رسد

اگر عدالت رفتاری حاکم بود، این اتفاق نمی افتاد که بخش هایی از سرزمین به عنوان مناطق محروم شناخته شوند

شعر ترکی استاد شهریار

لپ‌تاپ ایسوس TUF Gaming A14 2025 با نمایشگر 165 هرتزی و RTX 5060 معرفی شد

اروپا ظاهرا جریمه سنگین اپل را به‌تعویق انداخته است

ادعای رویترز: ترامپ با کمک اسپیس‌ایکس سامانه دفاع هوایی «گنبد طلایی» را راه‌اندازی می‌کند

دستاورد محققان چینی:‌ توسعه چشم مجهز به هوش مصنوعی که به نابینایان در راه رفتن کمک می‌کند

افتتاح بیش از 5 کیلومتر از باند دوم چادگان_ اصفهان با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی

سهام‌داران چشم انتظار نتیجه دور دوم مذاکرات

جملاتی دردناک از کتاب های داستایوفسکی

مشخصات دوربین CMF Phone 2 Pro رسماً تأیید شد: بهترین سیستم دوربین در رده قیمتی

نماینده سابق ترامپ در امور ایران: تهران برنده دور اول مذاکرات مسقط شد

دلار دیجیتال به استقبال جلسه رم رفت/ عکس

پرسپولیس صفر - سپاهان 2؛ جام از تهران خارج شد!

عوامل تأثیرگذار بر قیمت تیرآهن اصفهان

درگذشت 2 قاضی در یک سانحه تصادف+ عکس

پیکر جانباز 70 درصد در گلپایگان تشییع شد

تصاویر/ نماز عبادی سیاسی جمعه اصفهان

16 طرح بیمارستانی تا پایان سال در کشور به بهره‌برداری می‌رسد

اجرای طرح «اصفهان‌گردی» برای بازدید رایگان شهروندان منطقه 14 از اماکن تاریخی اصفهان

اجازه نمی‌دهیم به اصفهان ظلم شود

پرسپولیس صفر – سپاهان 2/ پرسپولیس به نفع سپاهان و تراکتور کنار کشید! / پایان رویای سرخ؛ شایسته مثل سپاهان، برنده مثل اصفهان!

شعرخوانی زیبا از رشید کاکاوند

رمانی تازه از نویسنده برنده نوبل در بازار کتاب ایران

ویژگی ریستارت خودکار اندروید هنوز فعال نشده است

انجام مطالعات طرح توجیهی بازگشایی جاده خور و بیابانک-عشق آباد با دستور وزیر راه و شهرسازی آغاز شد

استاندار اصفهان: پروژه‌های نهضت ملی مسکن و راه‌های استان در اولویت رسیدگی وزیر راه قرار دارد

آغاز عملیات اجرایی محوطه‌سازی راهدارخانه مرکزی خوانسار

حذف 693 هزار کیلوگرم آلایندگی با احداث مجموعه پل‌ها و زیرگذر شهید فخری‌زاده

وزیر راه و‌شهرسازی به مقام شهدای خورو بیابانک ادای احترام کرد

سرپرست فرمانداری خوروبیابانک: بیابانک نیازمند توجه فوری به جاده‌ها و رفع محرومیت است

وزیر راه و‌شهرسازی: سرمایه‌گذاری پروژه‌های زیرساختی خوروبیابانک تسهیل می‌شود

وزیر راه:راه‌های 2 بانده خور تا پایان سال جاری تکمیل می‌شود

استاندار اصفهان: مجموعه‌های صنعتی بزرگ باید به کمک مناطق محروم بیایند

امام جمعه موقت اصفهان: با تقویت تولید داخلی، میتوان تحریم را خنثی کرد

حجم سرمایه‌گذاری خطرپذیر فولاد مبارکه در سال 1403 در مقایسه با رقبای داخلی و خارجی

استاندار اصفهان: مدیریت استان متمرکز بر حل مشکلات روستاها و شهرهای کوچک در جهت رفع محرومیت است

پیش بینی هواشناسی اصفهان 24 ساعت آینده | وضعیت آب و هوا اصفهان فردا شنبه 30 فروردین ماه 1404 | آب و هوای اصفهان

چاپ دوم رمان «چگونه قایق بسازیم» روانه بازار شد

اولترای تمام‌صفحه؛ پرچمدار متفاوت نوبیا به‌زودی از راه می‌رسد