صنعت و کشاورزی یزد سهمی از آب انتقالی یزد ندارند
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - به گزارش خبرنگار جام جم آنلاین یزد، داستان حمله به خطوط انتقال آب اصفهان به یزد را همه می دانیم، حمله ای که به زعم محمد صالح جوکار نماینده یزد در مجلس در یک دهه گذشته بیش از 50 دفعه تکرار شده و خطوط لوله انتقال آب استان یزد در منطقه شرق استان اصفهان و سایر تاسیسات عمدتاً به صورت دسته جمعی و به وسیله ماشین آلات سنگین مورد تعرض قرار گرفته است و در رویداد اخیر نیز خساراتی به تاسیسات انتقال آب وارد شد و چند روز نیز آب یزد قطع شد.
متاسفانه مطالب متعددی در فضای مجازی منتشر شده که در آن استفاده آب انتقالی در کشاورزی و گلخانه ها و صنایع استان یزد ذکر شده است.
معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور چند روز پیش در نشست شورای تامین استان یزد که به منظور بررسی تعرض به خط انتقال آب شرب یزد برگزار شد، اظهار داشت: موضوع آب انتقالی به استان یزد به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته و در این استان فقط و تماما برای شرب مردم استان استفاده میشود و بخش صنعت از منابع آب با کیفیت پایین وجود در منطقه بهره میبرند.
علیاکبر پورجمشیدیان افزود: طرح مباحثی مانند استفاده از آب انتقالی برای کشاورزی یا صنعت معقول نیست.
معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور اظهار داشت: آب انتقالی از کوهرنگ متعلق به سه استان است و نیاز ضروری شرب مردم در اولویت قرار دارد و تلاش میکنیم تا مشکلی در زمینه تامین آب شرب ایجاد نشود و البته در سراسر منطقه و کشور به دلیل کاهش بارشها در زمینه آب کمبود داریم و مردم باید همواره صرفهجویی را سرلوحه کار خود قرار دهند تا کمآبی در کشور مدیریت شود.
آب شرب انتقالی به یزد برای آبزی پروری و کشاورزی نیست
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان یزد اظهار داشت: از آب شرب انتقالی به یزد در راستای آبزی پروری و کشاورزی هیچگونه استفاده ای صورت نمیگیرد و هر ادعایی در این خصوص کذب است و توسط این سازمان تایید نخواهد شد.
عباس حاجیحسینی ضمن بیان اینکه بالغ بر هزار و 500 تن ماهی در استان تولید میشود، افزود: عمده تولیدات آبزیان در استخر های دومنظوره کشاورزی با چاه و در دو مجتمع پرورش ماهی در تفت و بافق انجام شده که در آن فقط ماهی تیلاپیا و ماهیان سردابی شامل قزل آلا تولید می شود.
وی گفت: نکته حائز اهمیت این است که تولید ماهی تیلاپیا در استان در آبهای شور، نامتعارف و غیر قابل شرب شهرستان بافق صورت گرفته و در یزد هیچگونه پرورش و تولید ماهی اوزون برون و ماهی های آب شیرین انجام نمی شود.
آبرسانی به چند منطقه استان اصفهان از طریق خط انتقالی آب به یزد
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد گفت: از خط اول انتقال آب به استان چندین نقطه از استان اصفهان شامل صنایع نظامی اصفهان، پادگان خرداد و مرکز هوایی، شهرستان بهارستان و آب شرب شهرستان ورزنه و بعضا نایین آبرسانی می شود.
جواد محجوبی با بیان اینکه میانگین مصرف آب شرب خانوارهای یزدی کمتر از میانگین کشوری است، افزود: استان یزد از خط اول انتقال آب 98 میلیون متر مکعب تخصیص از وزارت نیرو دارد که به طور متوسط سالیانه 56 میلیون متر مکعب آب و یعنی 60 درصد سهمیه، صرفا جهت شرب مردم به استان منتقل می شود، لذا مطالب منتشر شده در خصوص میزان و تخصیص کامل آب انتقالی به استان یزد کذب محض است.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد با اشاره به آبرسانی 9 شهرستان استان از خط انتقالی، ابراز کرد: به جز شهرستان های ابرکوه، مروست و خاتم ما بقی شهرستان های استان از آب انتقالی جهت شرب و بهداشت استفاده نموده و به این آب از نظر کمی و کیفی وابسته اند.
کشاورزان اصفهان از تعداد زیاد کارخانههای کاشی و سرامیکی که در این سالها به یزد اضافه شده گلایه دارند و خبر از گلخانههایی میدهند که به باور آنها آب زایندهرود را میدزدند.
صنایع یزد برای تامین آب چاههایی در کارخانهها حفر کردهاند که بهشکل مویرگی به کارخانههای اطراف خود هم آبرسانی میکند و آب صنایع در یزد به این شکل تامین میشود.
آب انتقالی به یزد در هیچ کدام از مصارف کشاورزی، گلخانه و صنایع استفاده نمی شود
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد استفاده از آب انتقالی در سایر مصارف به غیر از شرب و بهداشت استان را رد کرد.
وی افزود: این مطالب همگی کذب هستند و همانطور که قبلا هم مطرح شده است، از ابتدای بهره برداری یک قطره آب صرف کشاورزی نشده است و از طرفی با وجود تخصیص اولیه بخشی از آب انتقالی به صنایع استان، در حال حاضر این صنایع از طریق پساب یا آبهای نامتعارف دریا و آب زیرزمینی درون سرزمینی بازتخصیص شده اند.
محجوبی با تاکید بر این که تاکنون حتی یک قطره از آب انتقالی به بخش کشاورزی و گلخانههای یزد داده نشده است، تصریح کرد: تاکنون به طور متوسط 56 میلیون مترمکعب آب به یزد و حداکثر زیر 70 میلیون مترمکعب آب به استان تخصیص داده شده که طبق قانون طی سالهایی شش میلیون مترمکعب آن به صنعت یزد تخصیص یافت ولی به دلیل کمبود آب کیفی برای شرب استان، از سالها پیش این تخصیص که قانونی نیز بود، قطع و از محل آبهای نامتعارف اعم از انتقال آب دریا و پساب و چاههای بی کیفیت جایگزین شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد با اشاره به دشواریهای آب استحصالی برای شرب مردم یزد، ادعای این که یزد این آب را در بخش کشاورزی مصرف میکند واقعاً نابخردانه و غیرمنصفانه ذکر کرد.
محجوبی افزود: آب مورد نیاز کشاورزان شرق اصفهان را برای برداشت محصول حداقل 60 میلیون مترمکعب در یک نوبت آبیاری است واین در حالیست که کشاورزی منطقه که عمدتاً گندم و جو است، نیاز به حدود پنج نوبت آبیاری دارد و آب مورد نیاز تنها یک نوبت آبیاری کشاورزی این منطقه معادل آب شرب یک سال مردم یزد است.
وی تصریح کرد: حتی اگر آب شرب یزد قطع و به کشاورزان شرق اصفهان داده شود، گرهی از کار آنان باز نمیکند، قطع آب شرب یزد فقط برای کشور خسارت بیشتری به بار میآورد و تامین آب شرب بیش از یک میلیون نفر در 9 شهرستان استان یزد را به مخاطره می اندازد.
استان یزد 70 درصد محصولات باغی و 30 درصد زراعت دارد، کشت برنج ندارد و سبزیجات در فضای باز کشت نمی شود و دارای 2 هزار هکتار گلخانه است.
این در حالی است که برنج محصول بسیار پر آب خواهی است و میزان آب مصرفی کاشت برنج در استان اصفهان نزدیک به کل آب شرب انتقالی از کوهرنگ به استان یزد (390 میلیون متر مکعب ) است.
در استان اصفهان بیش از 2 هزار و 300 هکتار برنج کشت می شود و اصفهان رتبه 4 کشور در تولید سبزی و صیفی پرآب خواه در فضای باز را داراست.
میزان آب مصرفی کاشت سبزیجات زراعی در استان اصفهان 6 برابر آب شرب انتقالی از کوهرنگ به استان یزد است و اصفهانی ها در سالیان اخیر با وجود کم آبی با توسعه گلخانه ها رتبه دوم کشور را به خود اختصاص داده اند با وجود 3 هزار و 83 هکتار گلخانه که آب مصرفی گلخانه های اصفهان 39 میلیون متر مکعب است.
-
دوشنبه ۲۵ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۳:۳۶:۲۷
-
۱۸ بازديد
-

-
پیام سپاهان
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/955823/