بزرگنمايي:
پیام سپاهان - بر اساس باورهای کهن، گفته میشود که سیزدهبدر روزی برای دور کردن انرژیهای منفی و تلفیق انسان با طبیعت است.
استان هرمزگان با دارا بودن بیش از یکهزار و 500 کیلومتر ساحل با احتساب جزایر، جنگلهای منحصربهفرد حرا و چشماندازهای کوهستانی از بشاگرد، لیردف و جاسک در شرق و بندرلنگه و پارسیان در غرب، به یکی از مقاصد اصلی گردشگران در این روز تبدیل شده است.
این استان دارای ظرفیت های فراوان گردشگری بوده و از دریا گرفته تا جنگل های سرسبز در دل آب(حرا و چندل و مانگرو)، چشمههای جوشان آب درمانی مثل گنو تا قلعه ها و شهرهای تاریخی همچون حریره کیش و قندیل های نمکی قشم به این زیبایی افزوده است.
هرمزگان، بیش از یک هزار و 200 اثر تاریخی، طبیعی و معنوی دارد که تا پیش از این 392 اثر آن در فهرست آثار ملی ثبت شده بود و با ثبت آثار جدید تعداد دارایی های ثبتی این استان در فهرست آثار ملی به 406 اثر رسید.
خانوادههای هرمزگانی و مسافران نوروزی همچون سراسر کشور، از نخستین ساعات صبح، راهی پارکهای ساحلی، جنگلهای حرا و مناطق بکر طبیعی این استان میشوند، تا این سنت دیرینه ایرانیان را در آغوش طبیعت زنده نگه دارند.
خانوادهها با تهیه غذاهای محلی مانند قلیهماهی، غذاهای جنوبی با آبزیان و نان توموشی، سفرههای رنگینی در دل طبیعت میگسترند.

زبالهها؛ مهمانناخوانده طبیعت
با وجود توصیههای مکرر، رها کردن زباله و استفاده از ظروف یکبار مصرف، همچنان معضلی جدی در مناطق گردشگری استان هرمزگان به شمار میرود.
فرهنگ حفاظت از محیط زیست را نهادینه کنیم، اما مشارکت خود مردم ضروری است.
انباشت و پراکندگی زباله در حاشیه، حریم راه ها، رودخانهها و سواحل استان هرمزگان، همچنان این منطقه گردشگری را رنج میدهد، اما اکنون در آستانه عید نوروز، فرهنگسازی حفاظت از محیطزیست، پیام رویش فرهنگی برای حفظ میراث خدادادی خواهد بود.
مشکل زباله در هرمزگان به دلیل شکنندگی و حساسیتهای محیطزیستی و همچنین گردشگرپذیر بودن همواره یکی از مهمترین دغدغه مردم این استان و دوستداران محیطزیست بوده است.
آمار تردد مسافران و گردشگران به استان هرمزگان، از ابتدای نوروز1404 تاکنون، بیش از چهار میلیون و 53 هزار نفر عنوان شده است.
رعایت نکات ترافیکی در روز سیزدهبدر
طبق اعلام پلیس راهور؛ سوار کردن و جابهجایی مسافر توسط خودروهای باری، یکی از شایعترین تخلفها در روز طبیعت است، زیرا برخی رانندگان این نوع خودروها اعضای خانواده خود را در پشت وسیله نقلیه سوار میکنند.
همچنین پلیس راهور ضمن اعمال قانون کامیون و وانتبارهایی که اقدام به سوار کردن مسافر در قسمت پشت وسیله نقلیه و سوارکردن بیش از ظرفیت در قسمت جلو خودرو کرده باشند، از ادامه تردد آنها جلوگیری میکند.
طبق قانون، در روز طبیعت (سیزدهبدر) اجازه تردد به کامیون، اتوبوس و تریلر در معابر شهری داده نمی شود و نیز از تردد موتورسیکلت با بیش از 2 سرنشین و عدم استفاده از کلاه ایمنی جلوگیری خواهد شد.

توصیههای ضروری برای پیشگیری از سرقت منزل در روز طبیعت
فرارسیدن روز طبیعت، فرصتی است تا خانوادهها لحظاتی را در دل طبیعت بگذرانند و از زیباییهای بهار لذت ببرند، اما همین روز شلوغ و پر تردد میتواند برای سارقان فرصت طلایی برای انجام سرقت از منازل خالی از سکنه باشد.
در این راستا، پلیس آگاهی استان هرمزگان، با توجه به افزایش احتمال وقوع سرقتها در این ایام، توصیههایی را به شهروندان عزیز ارائه کرده است تا از بروز چنین حوادثی جلوگیری شود.
پیش از ترک منزل برای گشتزنی در طبیعت، از بسته بودن درها و پنجرهها اطمینان حاصل کنید و از قفلهای ایمنی و ضدسرقت برای دربها و پنجرهها استفاده کنید و همچنین از نصب قفلهای دو طرفه، تقویت دربهای ورودی و پنجرهها غافل نشوید.
اگر امکان دارد، نصب دوربینهای مداربسته یا سیستمهای هشداردهنده (دزدگیر) در خانه میتواند نقش مهمی در پیشگیری از سرقتها داشته باشد و این سیستمها نهتنها سارقان را به خود جلب میکند، بلکه باعث میشود سارقان از نزدیک شدن به خانههای مجهز به این سیستمها دوری کنند.
پیش از خروج از منزل، اطلاع دادن به همسایگان مورد اطمینان و درخواست از آنها برای مراقبت از منزل میتواند مؤثر باشد و همسایگان میتوانند بهعنوان چشمهای مراقب در اطراف خانه عمل کنند و در صورت مشاهده رفتار مشکوک، سریعتر به پلیس اطلاع دهند.
از قرار دادن کلیدهای اضافی در مکانهایی مانند جعبه پست یا زیر فرشهای جلوی درب منزل خودداری کنید زیرا سارقان میتوانند به راحتی این مکانها را شناسایی کرده و وارد منزل شوند.
در روز طبیعت، همگی همیار طبیعت باشیم
خلیجفارس یکی از بزرگترین پناهگاههای موجودات دریایی است که بیش از 150 نوع ماهی متفاوت شامل مرجان ها، ماهیهای تزیینی کوچک، ماهیهای خوراکی و غیرخوراکی، صدفها، حلزونها، عروسهای دریایی، دلفینها و بسیاری از موجودات دریایی دیگر در این خلیج یافت می شود.
در راستای نهادینه کردن فرهنگ پاکیزگی در شهرها و موفقیت در طرح های زیست محیطی ساحلی و دریایی تاکنون طرح های زیادی از سوی فعالان حوزه زیست محیطی ارائه شده است.
مسئولان استانی نیز در روزهای ابتدایی نوروز امسال، جمعآوری زباله از ساحل بندرعباس را آغاز کردند تا الگوی مناسبی برای مردم هرمزگان، مسافران و گردشگران باشد.
گردشگرانی که قصد سفر به استان هرمزگان را دارند، می توانند از ساحل مُکسر در غرب تا گلفشان های دیدنی جاسک در شرق این استان دیدن کنند.
مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان همواره با توجه به خشکسالیهای اخیر و حفظ پوشش گیاهی این استان هشدار داده است؛ مردم و مسافران از روشن کردن آتش و قطع درختان در روز 13 فروردین خودداری کنند.
محمدنور موسوی در این ارتباط به مردم و گردشگران توصیه کرده در صورت روشن کردن آتش، حتما آن را با آب یا خاک بصورت کامل خاموش کنند و از روشن گذاشتن آتش در طبیعت جلوگیری کنند.
وی افزوده است؛ مردم زبالههای خود را در طبیعت رها نکنند، زیرا این امر خسارتهای جبران ناپذیری به محیط زیست، طبیعت و حیوانات وارد میکند.
یگانهای حفاظت منابع طبیعی، تشکلهای مردم نهاد، شوراها، بسیجیان و همیاران طبیعت همگی در این روز برای جلوگیری از تخریب منابع طبیعی حضور دارند و در صورت مشاهده تخلف با متخلفان برابر قانون برخورد میشود.
سیزدهبدر 1404 نیز آزمونی برای تعهد اجتماعی ایرانیها به محیط زیست است که اثبات شود، آیا میتوانیم در شادیهایمان، میزبان خوبی برای طبیعت ب اشیم؟