بزرگنمايي:
پیام سپاهان - لیست مطالب این مقاله 1 مواد اولیه و آمادهسازی 1.1 مواد لازم 1.2 شستن و خیساندن برنج 1.3 خرد کردن مواد 2 طرز تهیه اصلی (گامبهگام و راحت) 2.1 تفت دادن پیاز و سیر 2.2 اضافه کردن باقالی 2.3 اضافه کردن شوید 2.4 اضافه کردن برنج و آب 2.5 جوشیدن و دم کشیدن 3 سرو و نکات نهایی 4 نکته کلیدی 5 حرف آخر سلام رفیق! امروز میخوام دربارهی یه غذای خوشمزه و سنتی حرف بزنم که اگه حتی یه بار امتحانش کنی، مطمئن باش تو فهرست غذاهای موردعلاقهات جای خودش رو محکم میکنه.
اسمش دمی باقالیه. شاید اول با خودت بگی “دمی باقالی؟! همون باقالی پلوه؟” ولی نه، فرقش با باقالی پلو اینه که تو دمی باقالی همه چیز قاطی میشه و به قول معروف دم میکشه و خیلی نرم و خوشعطر میشه. اگه حاضری با من همراه شی، میخوایم با هم بریم سراغ طرز تهیهی یه دمی باقالی ناب، همونطوری که مادربزرگامون برامون درست میکردن؛ با یه عطر و بوی فوق العاده که وقتی در قابلمه رو باز میکنی، هرکسی تو خونه باشه میاد سراغ آشپزخونه ببینه چه خبره! مواد اولیه و آمادهسازی بیایید از همون قدم اول، ساده و دوستانه بگم چی میخوایم و چطوری کار رو شروع کنیم.
مواد لازم برنج: حدود دو پیمانه (برای دو تا سه نفر) باقالی تازه یا خشک: یه پیمانه (اگه خشک باشه، بهتره چند ساعت خیس بخوره) شوید تازه یا خشک: حدود یک دستهی کوچک شوید تازه (یا دو سه قاشق غذاخوری شوید خشک) پیاز: یک عدد متوسط سیر: یکی دو حبه (اختیاری ولی خیلی خوشعطرش میکنه) روغن یا کره: به مقدار لازم زردچوبه، نمک و فلفل سیاه: به مقدار دلخواه (حواست باشه کمنمک یا پرنمک بودن دست خودته!) بهترین کار اینه که سعی کنی باقالی سبز فصلش رو تهیه کنی که خوشطعمتره. ولی اگه فصلی نباشه، میشه از باقالی خشک هم استفاده کرد. فقط قبل از پخت، باقالی خشک رو سه چهار ساعت بخیسون که نرم بشه.
شستن و خیساندن برنج برنج رو یک تا دو ساعت قبل از شروع پخت تو آب ولرم بذار تا کمی نرم بشه. (اگه وقت نداری، نیم ساعت هم کافیه، ولی هرچی بیشتر خیس بخوره، نتیجه بهتر میشه.)
نوشته های مشابه

طرز تهیه مسقطی زعفرانی (مواد لازم آن) بهمن 24, 1403 خرد کردن مواد پیاز رو نگینی خرد کن. سیر رو هم اگر دوست داری له کن یا ریز خرد کن. شوید تازه رو هم خوب شسته و ساطوری کن. وقتی اینا رو آماده کردی، آشپزخونهات داره کمکم بوی عطر خوشبختی میگیره!
طرز تهیه اصلی (گامبهگام و راحت) تفت دادن پیاز و سیر تو یه قابلمه مناسب، یه مقدار روغن یا کره بریز و بذار داغ بشه. بعد پیاز خردشده رو اضافه کن. کمی که طلایی شد، سیر رو هم اضافه کن و یه ذره دیگه تفت بده. حالا وقتشه که زردچوبه، کمی نمک و فلفل سیاه بزنی. همین تفتهای اولیه، عطر بینظیری به غذا میده که اکثر جادوی دمی باقالی همونجاست!
اضافه کردن باقالی اگه از باقالی خشک استفاده میکنی که از قبل خیس دادی، این مرحله براش خیلی مهمه. باقالی رو تو همون قابلمهای که پیاز و سیر رو تفت دادی، اضافه کن و چند دقیقه تفت بده تا مزهها با هم قاطی شن. این حرکت باعث میشه باقالی کمی نرم بشه و مزهدار بشه. اگه باقالی تازه داری، باز هم همین کار رو بکن، اما کافیه چند دقیقه کوتاه تفت بدی چون باقالی تازه زودتر میپزه.
اضافه کردن شوید یه مرحلهی خیلی مهم برای خوشعطر شدن دمی باقالی، اضافه کردن شوید تو همین مرحلهست. اگه از شوید تازه استفاده میکنی، اجازه بده با پیاز داغ و باقالی ترکیب شه و چند ثانیه هم بزنه تا کمی رایحهاش پخش بشه. اگه شوید خشک داری، میتونی همین الان اضافه کنی یا بعد از اضافه کردن برنج.
اضافه کردن برنج و آب الان برنجی رو که خیسانده بودی، آبش رو خالی کن و بریز تو قابلمه. یکی دو بار هم بزن تا حسابی با مواد دیگه ترکیب بشه. حالا باید بهش آب اضافه کنی. معمولا به ازای هر پیمانه برنج، حدود یه پیمانه تا یه پیمانه و نیم آب نیاز داری؛ البته این بسته به نوع برنج، سلیقه و میزان بخارپزی غذات متفاوته. توصیهی کلی اینه که آب رو تا حدی بریزی که یه بند انگشت روی سطح برنج بایسته. اگه حس کردی کم یا زیاد شده، تجربهات رو بعدا تو دفعههای بعدی اصلاح کن.
جوشیدن و دم کشیدن حرارت رو زیاد کن تا آب تو قابلمه شروع به جوشیدن کنه. بعد از اینکه دو سه قل زد، حرارت رو کم کن. حالا در قابلمه رو بذار ولی برای جلوگیری از بخار زیاد، میتونی دمکنی یا همون پارچه مخصوص روی در بذاری تا بخار غذا بیرون نره.
صبر کن تا برنج خوب دم بکشه. معمولا بین 30 تا 45 دقیقه زمان میبره؛ البته ممکنه کمتر یا بیشتر هم بشه. تو این فاصله یه سر به برنج بزن که اگه زیادی خشک شد یا خیلی آب انداخت، بتونی به موقع وضعیت رو کنترل کنی. ولی در مجموع، همون 30-40 دقیقه یه زمان استاندارده.
سرو و نکات نهایی حالا وقت خوشحال کردن شکم و دلت رسیده ! بعد از اینکه دمی باقالی دم کشید، اصلا عجله نکن. بذار حداقل پنج دقیقه قابلمه به حالت خاموش رو گاز بمونه تا نفس بکشه و عطر و طعمش تثبیت بشه. بعد قابلمه رو با ذوق و شوق باز کن. احتمالاً از عطر شوید و باقالی مست میشی!
ترکیب دمی باقالی با تخممرغ نیمرو یا کوکو
اگر دوست داری یه طعم جدید رو تجربه کنی، میتونی تو یه تابه جداگانه، یکی دوتا تخممرغ نیمرو کنی و بذاری روی دمی باقالی. بعضیام کوکو سبزی یا کوکو شوید درست میکنن و کنارش میخورن. خلاصه هرجور که دوست داری میتونی خلاقیت به خرج بدی. همراهی با دوغ و سالاد
اکثر ما ایرانیها عاشق دوغ کنار غذاهای پلویی هستیم. دمی باقالی هم با یه دوغ نعناعدار خنک و یه سالاد شیرازی چیزیه که آدم دلش نمیخواد از سر سفره بلند شه. البته اگه طرفدار ترشی هم باشی، یه کاسه ترشی کنار این غذا هم واقعاً میچسبه. تغییرات کوچک برای سلیقههای متفاوت
اگه دوست داری غذایی رژیمی داشته باشی، میتونی مقدار روغن رو کم کنی و به جای اون از کره کمنمک استفاده کنی یا اصلا از روغن زیتون استفاده کنی.
بعضیها هم دوست دارن کمی زعفران دمکرده تو مرحلهی جوشیدن اضافه کنن تا خوشرنگتر بشه. میتونی این رو امتحان کنی تا یه حالوهوای دمی مجلسی بهش بدی. نکته کلیدی همونطور که تو هر غذای ایرانی دیگهای مهمه، در دمی باقالی هم باید حواست به میزان حرارت و تایم دم کشیدن برنج باشه. اگه برنج خیلی زود آبش رو از دست بده، شفته میشه و اگه آب زیاد داشته باشه، شل و بدفرم میشه. همچنین، کیفیت باقالی هم در طعم و عطر غذا تأثیر داره، پس سعی کن از باقالی تازه یا خشک باکیفیت استفاده کنی.
حرف آخر خب، این هم از دمی باقالی خوشمزهی ما! امیدوارم با خوندنش دلت بخواد بری یه قابلمه دستت بگیری و این غذای فوقالعاده رو درست کنی. باور کن وقتی عطرشو حس کنی و با یه قاشق از دمی نرم و خوشرنگت بچشی، احتمالاً از خودت میپرسی “چرا زودتر درستش نکرده بودم؟!”. اگر هم یهوقتی ازت پرسیدن چی کار کردی که انقدر خوشمزه شده، بیتعارف بگو “جادوی شوید و باقالی و یه عالمه عشق!” نوش جان!