بزرگنمايي:
پیام سپاهان - ماهی قرمز که سالها بخشی از زیبایی و نماد زندگی در سفره هفتسین بوده، امروز در کانون توجه دغدغههای زیستمحیطی قرار گرفته است؛ حضور این موجودات کوچک، فرصتی را فراهم میکند تا میان حفظ سنتهای ارزشمند و احترام به طبیعت تعادل ایجاد کنیم.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از ایلام، عید نوروز آغاز سال جدید خورشیدی، شروع فصل بهار و مهمترین عید ملی ایران است.
ایرانیان در نوروز با انداختن سفره هفتسین به استقبال سال جدید میروند، سفره هفتسین شامل هفت نشانه است که با حرف سین شروع میشوند، علاوه بر این هفت مورد ماهی قرمز نیز جایگاه خاصی در سفره هفتسین دارد.
سفره هفتسین یکی از سنتهای زیبا و معنادار ما ایرانیان در نوروز است، این سفره هفت جز اصلی دارد که با حرف سین شروع میشود و نشانه خوشیمنی، رزقو روزی و برکت است.
سرکه نماد صبر و استقامت، سماق نماد غلبه بر مشکلات، سنجد نماد عشق و دوستی، سبزه نماد تازگی و زندگی، سکه نماد ثروت و برکت و سیر نماد سلامتی و درمان است، سنبل نیز نماد شکوفایی و رشد است، البته ماهی قرمز در بیشتر سفرههای هفتسین جایگاهی مخصوص دارد.
برخی حضور ماهی قرمز را در سفره هفتسین نماد زندگی و موفقیت و رنگ قرمز آن را سمبل مهربانی، پیروزی و معیشت و برکت میدانند و عدهای نیز بر این باور هستند که ماهی قرمز خوششانسی به خانه میآورد.
آنها معتقدند حضور یک موجود زنده در هفتسین و شنا کردن ماهی قرمز، نماد پویایی و تحرک است، برخی نیز ماهی را نماد برج حوت یا همان ماه اسفند میدانند و اعتقاد دارند یکی از دلایل حضور ماهی قرمز این است که میتوانیم خوبیهای سال گذشته را با خود به سال جدید ببریم.
با اینکه ماهی قرمز از اجزای اصلی سفره هفت سین نیست، اما از قدیمالایام مهمان سفره هفتسین مردم ایران در سراسر کشور بوده و تنگ ماهی قرمز جزو جذابیتهای نوروز به ویژه برای کودکان ست.

کارشناسان همواره توصیه میکنند که در تهیه و نگهداری ماهی قرمز دقت کافی به عمل آید و نکات بهداشتی رعایت شود.
یونس احمدی، مدیرکل دامپزشکی استان ایلام به خبرنگار ایمنا میگوید: ضروری است که شهروندان ایلامی به منظور حفظ بهداشت و سلامتی خود و خانواده توصیههای بهداشتی درباره نگهداری ماهی قرمز را رعایت کنند.
وی میافزاید: شهروندان ایلامی ماهی قرمز را از مراکز معتبر و تحت نظارت دامپزشکی و شهرداری خریداری کنند.
مدیرکل دامپزشکی استان ایلام با تاکید بر اینکه باید از خرید ماهیان مریض و بی حال و دارای لکههای سفید روی پوست بدن خودداری کرد، تصریح میکند: در صورت مریض شدن ماهی یا تلف شدن، باید آن را از بقیه ماهیها جدا نمود.
احمدی دمای مناسب آب برای نگهداری ماهیان زینتی را 22 تا 26 درجه سانتیگراد میداند و خاطرنشان میکند: اگر برای نگهداری ماهی از آب شرب شهری استفاده میشود، باید آب را چند ساعت در هوای آزاد قرار داد تا کلر موجود در آن از بین برود و سپس به آب ماهیان اضافه شود.
وی ادامه میدهد: در هر بار تعویض آب ماهی، بهتر است 25 درصد کل آب تنگ یا ظرف تعویض شود.
مدیرکل دامپزشکی استان ایلام با تاکید بر اینکه احتمال بروز بیماریهای پوستی از طریق تماس با ماهیهای زینتی وجود دارد، میافزاید: میتوان با اقدامات پیشگیرانه مانع از بروز این بیماریها شد.

احمدی تاکید میکند: باید هنگام خرید از تماس مستقیم و حفاظت نشده با ماهی و آب ظرف ماهی جدا خودداری و در صورت تماس با ماهی یا آب ظرف نگهداری ماهی، بلافاصله نسبت به شستوشوی دستها با آب و صابون و یا استفاده از ضد عفونی کنندههای مناسب اقدام شود.
وی اضافه میکند: افرادی که سابقه بیماری پوستی (آلرژی) دارند لازم است برای دست زدن به ماهی و ظروف نگهداری ماهی از دستکش استفاده کنند.
مدیرکل دامپزشکی استان ایلام با تاکید بر اینکه لاکپشتها نیز میتوانند باعث بیماری در انسانها شوند ادامه میدهد: از شهروندان ایلامی درخواست میشود از خریداری هرگونه خزندگان، دوزیستان و حلزون خودداری کنند.
احمدی خاطرنشان میکند: لاکپشتهای مینیاتوری مخازن بیماری باکتریایی سالمونلوز هستند و میتوانند باعث ایجاد اسهال در انسانها میشوند.
به گزارش ایمنا، ماهی قرمز بهعنوان یک نماد زندگی و شادابی در سفره هفتسین، همچنان جایگاه ویژهای در سنتهای نوروزی دارد.
با افزایش آگاهی نسبت به دغدغههای زیستمحیطی، این فرصت را داریم که به جنبههای مختلف این سنت بیندیشیم و راهکارهایی بیابیم که هم به حفظ این زیبایی فرهنگی کمک کند و هم احترام بیشتری برای محیط زیست قائل باشیم.
شاید نوروز امسال بتواند سرآغازی برای ایجاد تعادل میان سنت و مسئولیتهای ما نسبت به طبیعت باشد.
کد خبر 848603