تخت فولاد از منطقهای بیدفاع به پهنه امن شهری تبدیل شد
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد شهرداری اصفهان گفت: طی سالهای گذشته تخت فولاد یک منطقه بیدفاع شهری شناخته میشد، اما مدیریت شهری با اجرای پروژههای گسترده، آن را به یکی از امنترین و هویتمندترین فضاهای شهری تبدیل کرده است.
ابراهیم عمرانی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا در حاشیه پنجاهودومین ویژه برنامه «به احترام مردم اصفهان» با محوریت بهرهبرداری از 20 بنای احیا شده مجموعه تاریخی تخت فولاد اظهار کرد: آرامستان تخت فولاد بهعنوان یکی از کهنترین و هویتمندترین فضاهای شهری، بستر مناسبی برای حفظ هویت، گسترش حس تعلق اجتماعی و تقویت جامعه مدنی فراهم کرده است.
وی با اشاره به جایگاه منحصربهفرد تخت فولاد در ساختار شهری افزود: تخت فولاد تنها یک آرامستان نیست، بلکه فضایی جمعی و مستقل در بطن شهر اصفهان است که بهعنوان یکی از مهمترین عناصر فرهنگی و تاریخی، دو مفهوم متضاد مرگ و زندگی را در کنار یکدیگر قرار داده و نقشی اساسی در شکلگیری هویت شهری ایفا میکند.
مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد شهرداری اصفهان با تأکید بر اهمیت چندجانبه این مجموعه تصریح کرد: تخت فولاد از چندین منظر برای مدیریت شهری حائز اهمیت است؛ نخست اینکه مدفن بزرگان و مشاهیر بوده و از گذشته تاکنون مورد زیارت شهروندان قرار داشته است.
عمرانی گفت: تخت فولاد بهواسطه جاذبههای فرهنگی و گردشگری خود، مقصدی مهم برای علاقهمندان به تاریخ و هویت اصفهان محسوب میشود.
وی ادامه داد: این آرامستان بهعنوان یک محله قدیمی، همواره جزئی جداییناپذیر از بافت شهری بوده و با توجه به سیاستهای محلهمحور مدیریت شهری، مورد توجه ویژه قرار گرفته است؛ علاوه بر این، تخت فولاد بهعنوان یک لکه شاخص در پهنه منطقه 6 شهرداری از اهمیت ویژهای برخوردار است و توسعه این محدوده با طرحهای عمرانی گسترده همراه بوده است.
مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد شهرداری اصفهان با اشاره به وضعیت گذشته تخت فولاد بهعنوان منطقهای با آسیبپذیری بالا تاکید کرد: در سالهای گذشته، این مجموعه بهعنوان یکی از نقاط بیدفاع شهری شناخته میشد، از اینرو مدیریت شهری با هدف ارتقای امنیت، اقدامات گستردهای را برای تبدیل آن به پهنهای ایمن در دستور کار قرار داد که نتیجه آن، اجرای پروژههای عمرانی و مرمتی در این مجموعه بوده است.
عمرانی با اشاره به اقدامات توسعهای این آرامستان تاریخی در دو محور کالبدی و موضوعی گفت: در حوزه کالبدی، تکایا بهعنوان یکی از برجستهترین عناصر معماری تخت فولاد در اولویت پروژههای مرمتی قرار گرفتهاند و این آرامستان که دربردارنده نشانهها و یادبودهای تاریخی است، با ترکیب عناصر طبیعی و فرهنگی، به یک محیط فرهنگی و تاریخی و طبیعی تبدیل شده است، از اینرو عملیات مرمت با رویکرد حفظ اصالت و هویت معماری آن صورت میگیرد.
وی افزود: 20 پروژه شاخص عمرانی تعریف و مجوزهای لازم از سازمان میراث فرهنگی دریافت شده است که اجرای این پروژهها با حمایت شهرداری منطقه 6 و توسط سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان انجام شد.
مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد شهرداری اصفهان با بیان اینکه در مرحله مرمت، تلاش شده است سبک و سیاق تاریخی هر تکیه مورد توجه قرار گیرد و هویت معماری آن حفظ شود، خاطرنشان کرد: طی دو سال اخیر، دو پروژه مهم عمرانی با پیوست فرهنگی اجرایی شدهاند که ضمن بازسازی بناهای تاریخی، حیات معنوی تخت فولاد را نیز استمرار بخشیدهاند.
عمرانی با اشاره به جایگاه تخت فولاد در هویت اجتماعی شهر اظهار داشت: این مجموعه از دیرباز نقش پایدار خود را در جامعه حفظ کرده و بهعنوان یک منظر خاطرهانگیز، یاد و نام گذشتگان را زنده نگه داشته است.
وی اضافه کرد: علاوه بر فعالیتهای عمرانی، توسعه زیرساختهای نرمافزاری برای رونق گردشگری در دستور کار قرار گرفته است، به همین منظور رویدادهای متناسب با فضای معنوی تخت فولاد برگزار میشود تا ارتباط شهروندان با این فضا تقویت شده و حس همبستگی اجتماعی افزایش پیدا کند.
مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد شهرداری اصفهان با اشاره به چهار ویژگی مهم پروژههای عمرانی این مجموعه و با بیان اینکه شناخت و آسیبشناسی دقیق بر مبنای هویت محیطی نخستین شاخص اصلی پروژههای عمرانی در تخت فولاد تصریح کرد: مطالعات گستردهای برای حفظ اصالت تاریخی این فضا انجام شده است.
عمرانی با بیان اینکه توجه به زیرساخت هویتی در فرایند مرمت دومین شاخص اصلی پروژههای عمرانی در تخت فولاد است، گفت: پروژههای عمرانی و مرمتی بر اساس نوع بهرهبرداری و رویکرد معماری خاص هر بخش طراحی شدهاند.
وی با بیان اینکه حفظ بافت تاریخی و کالبدی آرامستان سومین شاخص اصلی پروژههای عمرانی در تخت فولاد است، افزود: کمترین میزان مداخله در ساختار سنتی این مجموعه صورت گرفته تا باورها و اندیشههای فرهنگی و اجتماعی شهر در آن حفظ شود.
مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد شهرداری اصفهان بهرهگیری از متخصصان مرمت و مصالح با کیفیت چهارمین شاخص اصلی پروژههای عمرانی در تخت فولاد است، خاطرنشان کرد: استفاده از بهترین استادکاران و مصالح مرمتی بهمنظور اجرای دقیق و اصولی پروژهها مورد توجه قرار گرفته است.
عمرانی با اشاره به اجرای 20 پروژه فرهنگی همزمان با هفته فرهنگی اصفهان گفت: علاوه بر طرحهای عمرانی، پروژههای فرهنگی متعددی نیز در دست اجرا است و در این زمینه 20 پروژه فرهنگی در راستای تقویت جایگاه معنوی تخت فولاد تعریف شده است.
وی ادامه داد: این اقدامات در کنار طرحهای مرمتی و گردشگری، به حفظ جایگاه این مجموعه بهعنوان یکی از اصلیترین مراکز فرهنگی و تاریخی کشور کمک خواهد کرد.
مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد شهرداری اصفهان یادآور شد: موفقیت یک فضای شهری در گرو میزان حضور و تعامل شهروندان در آن است، بنابراین هدف اصلی از اجرای این طرحها، افزایش تعاملات اجتماعی، احیای ارتباط شهروندان با گذشته و ارتقای هویت فرهنگی و اجتماعی اصفهان است.
کد خبر 837342
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/939562/