حماس آماده حکمرانی دوباره بر غزه میشود؟
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
پس از 15 ماه جنگ چریکی زیرزمینی، مقامات، نیروها و پلیس حماس در روزهای پس از توافق، ظاهراً آماده برای حکمرانی مجدد بر این منطقه، از میان ویرانههای غزه بیرون آمدند.
ساعات پس از آغاز آتشبس در غزه در روز یکشنبه، دهها نیروی نقابدار از تیپهای نظامی قسام، شاخه نظامی حماس، با نقابهای سیاه و سربندهای سبز خود ظاهر شدند تا سه ربودهشده را به خودروهای صلیب سرخ تحویل دهند تا آنها را به اسرائیل بازگردانند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پس از حمله 7 اکتبر 2023 حماس به اسرائیل، وعده داده بود که این گروه نظامی را «نابود» کند. با این حال، پس از 15 ماه جنگ چریکی زیرزمینی، مقامات، نیروها و پلیس حماس در روزهای پس از توافق، ظاهراً آماده برای حکمرانی مجدد بر این منطقه، از میان ویرانههای غزه بیرون آمدند.
به گزارش فایننشالتایمز، اسماعیل الثوابطه، سخنگوی دولت تحت کنترل حماس در غزه، گفت: «ما بر اساس یک برنامه اضطراری عمل میکنیم. ما نمیتوانیم مردم خود را برای رضایت نتانیاهو در خلاء رها کنیم.»
الثوابطه همچنین اعلام کرد که مقامات تحت رهبری حماس در حال برنامهریزی برای برگزاری نشستهایی به منظور بازسازی آموزش، بازگشایی مساجد برای نماز و ارتقاء خدمات بهداشتی در بیمارستانهایی هستند که بارها بمباران شدهاند.
مخیمر ابوسعده، دانشمند علوم سیاسی از غزه و استاد دانشگاه نورثوسترن در آمریکا، گفت: «حماس با وجود خسارات نظامیاش پایان نیافته است.»
او افزود: «شیوهای که اسرا تحویل داده شدند، نمایشی از قدرت و اقدامی چالشبرانگیز در برابر اسرائیل بود. توافق آتشبس، ترتیبات مبهمی برای روزهای پس از آن و حکمرانی در غزه باقی گذاشته است.»
در اسرائیل، تصاویر نیروهای حماس که دوباره در زمین ظاهر شده و اقتدار خود را نشان میدهند، مردم را شوکه کرد و پرسشهای جدی در مورد اثربخشی کمپین شدید نظامی که علیه غزه اجرا شده بود، برانگیخت.
در حالی که برخی تحلیلگران اسرائیلی هشدار دادند که این نمایش نیروهای نقابدار، یک اقدام تبلیغاتی برای پنهان کردن خسارات سنگین این گروه بوده، دیگران آن را نشانهای از نبود برنامهریزی استراتژیک توسط کابینه نتانیاهو دانستند.
اسرائیل از بررسی نقش پساجنگ برای رقبای حماس، یعنی تشکیلات خودگردان فلسطینی که در بخشهایی از کرانه باختری اشغالی خودمختاری محدودی دارد، خودداری کرده است.
آوی ایساخاروف، تحلیلگر خاورمیانه اسرائیلی و خالق مشترک سریال تلویزیونی «فاودا»، گفت: «غزه ویران شده، اما حماس هنوز سرپاست. دلیل این امر، نبود علاقه از سوی اسرائیل برای بحث در مورد هر گزینه دیگر برای یک رژیم جایگزین در غزه است.»
حمله اسرائیل به غزه جان تقریباً 47,000 نفر را گرفته و بخشهای وسیعی از این منطقه را به سرزمینی غیرقابل سکونت و ویرانه تبدیل کرده است.
حماس نیز متحمل خسارات سنگینی شده و به یک نیروی ضعیفتر تبدیل شده است. بسیاری از فرماندهان ارشد آن، از جمله یحیی السنوار، رهبر حماس در غزه، به همراه هزاران نیروی دیگر کشته شدند.
مقامات بینالمللی هشدار دادهاند که شدت حملات اسرائیل و رنج غیرنظامیان ممکن است اعضای جدیدی را به حماس جذب کرده باشد. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، هفته گذشته گفت که آمریکا باور دارد حماس تقریباً به اندازه نیرویی که از دست داده است، نیرو جذب کرده است.
یوسف لبّاد، که از شمال به نوار ساحلی مواسی در جنوب آواره شده است، گفت که شادی او از آتشبس با «ظهور دوباره تیپهای قسام و پلیس» افزایش یافته، زیرا این کار به اعتماد دوباره به مقاومت و شکست اسرائیل کمک میکند.
در عین حال، برخی دیگر از ساکنان غزه حماس را به دلیل ویرانیهای ناشی از حمله 7 اکتبر که به گفته مقامات اسرائیلی باعث کشته شدن 1200 نفر و آغاز جنگ شد، مورد انتقاد قرار میدهند.
ماها، که از شهر غزه به النصیرات آواره شده است، گفت که حضور دوباره جنگجویان تیپهای قسام «تحریکآمیز» است. اما او افزود: «استقرار پلیس مثبت است و حداقل دزدان را بازمیدارد.» او ادامه داد: «ما در این مرحله به حماس نیاز داریم تا امنیت را کنترل کند، اما نمیخواهیم آنها حکومت کنند یا کلمه مقاومت را بشنویم.»
از روز یکشنبه، مقامات حماس تلاش کردهاند قانون و نظم را بازگردانند. پلیس در برخی از خیابانها مستقر شده و شوراهای محلی تحت کنترل حماس در حال باز کردن جادهها و بازسازی خدمات هستند.
در حالی که صدها کامیون کمک از زمان آتشبس وارد شدهاند، مشکلات بزرگتری در راه است. زیرساختهای نابودشده و میلیونها تن آوار به سرمایهگذاری عظیمی برای پاکسازی و بازسازی نیاز دارد.
یحیی السراج، رئیس شورای شهر غزه، گفت اولویت فعلی پاکسازی آوارهایی است که خیابانها را مسدود کرده است، اما 80 درصد تجهیزات سنگین شهرداری تخریب شدهاند.
با وجود تلاشهای حماس برای نشان دادن حضور و کارآمدی، برخی از ساکنان میگویند این تلاشها تأثیر کمی داشته است. نوین حماده، مادر بیکار شش فرزند که شوهرش در جنگ کشته شده، گفت: «من پلیس یا بولدوزری را برای پاکسازی خیابانها ندیدهام.» او که در صف نانوایی ایستاده بود، افزود: «همه چیز همان است و ما هنوز میترسیم.»
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/934173/