پیام سپاهان

آخرين مطالب

کدام لایه‌های تاریخی اصفهان در اثر بی‌توجهی به باستان‌شناسی شهری از دست رفت؟ اقتصادی

کدام لایه‌های تاریخی اصفهان در اثر بی‌توجهی به باستان‌شناسی شهری از دست رفت؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - کورش دیباج: در گفت‌وگوی قبلی با علی شجاعی اصفهانی، دکترای باستان‌شناسی و عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اصفهان، اهمیت توجه به باستان‌شناسی شهری در طرح‌های توسعه شهری اصفهان، به ویژه در تدوین طرح جدید جامع شهر، مورد بحث قرار گرفت. وی بر لزوم ادغام این دانش با برنامه‌ریزی‌های شهری تأکید کردند تا از تهدیدات احتمالی برای هویت تاریخی و فرهنگی شهر جلوگیری شود.
در ادامه این گفت‌وگو، به نقش کارشناسان باستان‌شناسی در پروژه‌های توسعه شهری مانند مترو و دیگر طرح‌های بزرگ شهر اصفهان، چالش‌های موجود و لزوم تغییر نگرش در فرآیندهای تصمیم‌گیری پرداخته شده است.

پیام سپاهان

پروژه‌های توسعه شهری اصفهان، مانند ساخت مترو و میدان امام علی، باعث از بین رفتن چه لایه‌ها و آثار باستان‌شناسی شده‌اند و این یافته‌ها چه نقشی در بازشناسی تاریخ و هویت فرهنگی شهر داشتند؟
متأسفانه شواهد باستان‌شناسی بسیار مهم و آثار تاریخی در اثر این پروژه‌ها از دست رفته‌اند. برای مثال، ایستگاه مترو شهدا در محل گورستان تاریخی آب بخشان که یکی از گورستان‌های قدیمی اصفهان بود اجرا شد. این گورستان می‌توانست اطلاعات زیادی در مورد شیوه تدفین مردم، بیماری‌ها، آئین‌ها، تغذیه گذشتگان شهر و بسیاری موارد دیگر ارائه دهد. همچنین در ایستگاه‌های مترو دروازه شیراز و شریعتی، بقایای کاخ و سردر هزار جریب از دست رفته‌اند. این آثار می‌توانستند به ما کمک کنند تا ساختار اجتماعی، معماری و تاریخ اصفهان را بهتر بشناسیم. کف فرش خیابان چهارباغ در ایستگاه انقلاب و یا سوال‌هایی که در رابطه با ایستگاه تختی مطرح می‌شود از این موارد است.
علاوه بر این، در مرکز شهر اصفهان، که تاریخی به قدمت دوره‌های دیلمی، سلجوقی و قبل از آن دارد، قطعاً شواهد زیادی از بین رفته‌اند. به همین خاطر باید تلاش کرد تا از تکرار چنین اتفاقاتی و بی توجهی به مقوله باستان شناسی جلو گیری شود و با شناخت و عرضه درست آثار مدفون هویت فرهنگی و تاریخی اصفهان را تقویت کرد. بایستی این آثار به عنوان یک منبع برای آموزش و ایجاد حس خودباوری و تعلق خاطر به سرزمین در بین شهروندان و همچنین جذب گردشگر و تقویت اقتصاد شهری مورد استفاده قرار بگیرند.

پیام سپاهان

در تدوین طرح جدید جامع شهری اصفهان، نادیده گرفتن نظرات کارشناسان باستان‌شناسی شهری چه تهدیداتی برای میراث تاریخی ایجاد می‌کند و حفاظت از کدام مناطق باید در اولویت قرار گیرد؟
من معتقدم که کل پهنه شهری اصفهان باید در مطالعات باستان‌شناسی اهمیت یکسانی داشته باشد. این موضوع به ویژه از آن جهت اهمیت دارد که اصفهان در دوران ساسانی و قبل از آن، به عنوان یک منطقه زیستی بسیار مناسب و حیاتی شناخته می‌شد. این پهنه، از آتشگاه تا قهجاورستان برای زیست انسانی تناسب بالایی داشت و یافته‌های متفرقه همگی موید این موضوع است بنابراین، در صورتی که به این مناطق بی‌توجهی شود، شواهد مهمی از گذشته‌ی اصفهان از بین می‌روند. نمی‌توان فقط به بافت تاریخی شهر که در هسته مرکزی قرار دارد، توجه کرد و منظر شهری دیگر مناطق دیگر را نادیده گرفت.
اگر بگوییم که فقط بافت تاریخی اصفهان مهم است و باقی مناطق می‌توانند در فرآیند توسعه شهری بی توجهی شود این امر به ضرر باستان‌شناسی و هویت شهر خواهد بود. در این صورت، شواهد باستانی زیر زمین از بین می‌روند و تاریخ شهر نادیده گرفته می‌شود. به همین دلیل، لازم است که نهادهای مدیریتی شهری در پروژه‌های توسعه شهری، آگاهانه‌تر به مسائل باستان‌شناسی توجه کنند در برنامه‌ریزی‌های شهری و طرح‌های توسعه‌ای چه برای فضاهای شخصی و چه برای فضاهای عمومی مورد توجه قرار گیرد.
در کشورهای توسعه یافته و حتی در برخی کشورهای اطراف زمانی که تغییرات شهری در یک منطقه ایجاد می‌شود، قطعاً گزارش‌های باستان‌شناسی دقیق و حرفه‌ای پیش از شروع ساخت‌وسازها تهیه می‌شود تا از آسیب به شواهد تاریخی جلوگیری شود. برای اصفهان نیز باید همین رویه در نظر گرفته شود. به‌طور خاص، در طرح جامع شهری، اگر مسائل باستان‌شناسی به‌طور جدی لحاظ شود، می‌توان به یافته‌های ارزشمندی از دوران‌های مختلف قبل و بعد از اسلام به دست پیدا کرد.
به‌طور مثال، بسیاری از کاخ‌های دوره صفویه که توسط مسعود میرزا ظل‌السلطان حاکم وقت این شهر تخریب شده‌اند، با توجه به اسناد زیادی که از آن‌ها موجود است و با روش‌های مختلف باستان شناسی می‌توان محل دقیق آنها پیدا کرد. یا دولت خانه جدید صفوی که بر خلاف دولت خانه اول هیچ بنایی از آن باقی نمانده است با این بررسی‌ها قابل فهم خواهد شد. این اسناد می‌توانند به ما کمک کنند تا بقایای کاخ‌ها، بناهای عام المنفعه، محل‌های زیست یا تدفین مردم، محدوده فعالیت‌های صنعتی و کارگاهی و تغییراتی که در دوران مختلف داشته‌اند را مورد بررسی قرار داد اسنادی که نه تنها می‌توانند به پژوهش‌های تاریخی کمک کنند، بلکه به پشتوانه فرهنگی و اعتبار شهر می‌افزایند.
در حال حاضر، شهرهای کشورهای پیشرو به‌طور فعال در حال رقابت هستند تا تاریخ و پیشینه‌ی طولانی خود را معرفی کنند و اسنادی از زیست چند هزارساله خود را به دست آورده‌اند در حالی است که در اصفهان، به اسم توسعه شهری بخش‌های زیادی از تاریخ و فرهنگ شهر را محو کرده‌ایم متأسفانه، این توسعه‌ها در بسیاری از مواقع به‌طور نادرستی با شعار «نیاز مردم» توجیه می‌شوند، در حالی که مردم بیش از هرچیز به نیاز به هویت و آگاهی از آن دارند تا بتوانند همانند گذشته پویایی شهر را حفظ کنند و برای آیندگان حرفی برای گفتن داشته باشند

پیام سپاهان

در پروژه‌های توسعه شهری اصفهان، به‌ویژه در پروژه‌هایی مانند ایجاد ایستگاه مترو و دیگر طرح‌های شهری، نقش کارشناسان باستان‌شناسی و متخصصان این حوزه چگونه بوده است؟
این موضوع نیز از چند جنبه قابل بررسی است، نخست آنکه در پروژه‌های توسعه شهری اصفهان، به ویژه در طرح‌هایی مانند مترو و دیگر طرح‌های توسعه شهری، نقش کارشناسان و متخصصان باستان‌شناسی به‌طور کامل به رسمیت شناخته نمی‌شود. علی‌رغم ادعاهایی مبنی بر استفاده از مشاوران باستان‌شناسی در مراحل مختلف طرح‌ها، واقعیت این است که بسیاری از پروژه‌ها بدون توجه جدی به اصول و استانداردهای باستان‌شناسی اجرا می‌شوند و اغلب نظرات و مشاوره‌های کارشناسان باستان‌شناسی به‌طور صحیح در فرآیند تصمیم‌گیری‌ها لحاظ نمی‌شود.
موضوع دوم همانطور که اشاره شد به کثرت آثار برجای اصفهان برمی گردد و این باعث شده تا بخش باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم کند. طبیعتاً اداره کل میراث استان بایستی یک بدنه کارشناسی بسیار قوی و مسلط به شهر و البته پر دغدغه داشته باشد تا بتوانند با پیگیری‌های مفصل و البته پر دردسر برنامه‌های مختلف کوتاه مدت و بلند مدت و هم افزایی با دیگر متولیان شهر تصمیمات اصولی به نفع باستان شناسی شهر داشته باشند.
در پروژه‌هایی مانند مترو اصفهان، ادعاهایی مبنی بر انجام کارهای باستان‌شناسی وجود دارد، اما اغلب این اقدامات به‌صورت سطحی و بدون برنامه‌ریزی‌های دقیق و صرفاً توجیهی برای ادامه پروژه مترو انجام شده‌اند. همه این موارد ناشی از بی‌توجهی و عدم شناخت درست باستان‌شناسی در فرآیند توسعه شهری است و نیاز به تغییر نگرش و توجه بیشتر به مشاوره‌های تخصصی در این حوزه دارد.
کد خبر 6353351

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/934023/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دستگیری عامل سنگ‌پرانی به اتوبوس سپاهان

هوای اصفهان سالم است؛ شاخص قرمز یک منطقه و قطعی 4 ایستگاه پایش

طرز تهیه خورش قیمه بادمجان مجلسی

دستگیری عامل تعرض به اتوبوس بازیکنان سپاهان

تامین 14 هزار میلیارد تومان بودجه 1404 شهرداری اصفهان از درآمدهای ساختمانی

کیفیت هوای کلانشهر اصفهان سالم است

اجلاسیه بزرگداشت شهدای دانش‌آموز کاشان

آخرین وضعیت شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز چهارشنبه 3 بهمن 1403

لزوم توجه و رسیدگی به طبقه نیازمند جامعه

اولین نمایشگاه تخصصی صنایع دستی استان اصفهان در سلیمانیه عراق برپا می‌شود

عصبانیت بی‌سابقه در پرسپولیس؛ کریم باقری، مقصر جدایی؟

توزیع میوه در شهر اصفهان مکانیزه می‌شود

فولاد مبارکه در فهرست برترین‌های مدیریت دانش جهان؛ جایزه جهانی MIKE به فولاد مبارکه رسید

انعقاد تفاهم‌نامه همکاری‌های بین‌المللی اصفهان و یونسکو

آگهی های فراخوان شرکت فولاد مبارکه

برنامه زمان‌بندی برگزاری پنل‌های گروه فولاد مبارکه در دومین روز از نهمین نمایشگاه تخصصی معدن یزد

به مناسبت ایام الله دهه مبارک فجر/پنجاهمین پویش دورهمی خانواده بزرگ ذوب‌آهن اصفهان

احداث بازارچه تخصصی گوهرتراشی در روستای «خور» خراسان جنوبی

شکایت مهاجم پرسپولیس از کریم باقری/ جدا می شوم اما این راهش نیست!

شعر انتخابی مریم دلدار‌بهاری در رقابت شاعران

رفت و غزلم چشم به راهش نگران شد!

پروژه «استارگیت» برای توسعه هوش مصنوعی در آمریکا کلید خورد

خانواده‌ هاشمی از پدرشان اعاده حیثیت کنند

سرمقاله ایران/ بحران حاشیه‌نشینی را باید با نگاه ملی حل کرد

سیگنال‌های هسته‌ای؛ توافق از کدام مسیر؟

سرمقاله کیهان/ دروازه‌ای که به روی پیروزی باز شد

سرمقاله همشهری/ نباید زنجیر به دست‌وپای بخش‌خصوصی زد

برخورد تریلی با اتوبوس در محور بویین میاندشت-الیگودرز؛ 23 نفر مصدوم شدند

محرومیت سنگین داور جنجالی ذوب آهن و پرسپولیس قطعی شد

اعطای تسهیلات حمایت از طرح‌های اشتغالزا در اصفهان

عزیزی‌پور به عنوان رئیس کنفدراسیون اسکواش غرب آسیا انتخاب شد

تدوین برنامه.های دهه مبارک فجر در بنیاد شهید و امور ایثارگران استان کرمانشاه

نیمه نخست سال جاری 3000 پروانه ساخت‌وساز در شهر اصفهان صادر شد

رینگ چهارم حدود 18 هزار میلیارد تومان صرفه‌جویی در مصرف سوخت ایجاد می‌کند

برگزاری مراسم تجلیل از قهرمانان و مدال‌آوران المپیک و پارالمپیک استان اصفهان

حذف آزمون آیین‌نامه رانندگی فقط برای گواهینامه‌داران

آزمون آیین‌نامه رانندگی فقط برای گواهینامه‌داران قبلی حذف می‌شود

پیشنهاد بودجه 100 میلیارد تومانی شهرداری اردستان

حریق منزل مسکونی منجر به فوت یکی از اعضای خانواده شد

زمان قطعی برق اصفهان امروز چهارشنبه 3 بهمن (خاموشی برق)

آلودگی هوای اصفهان امروز چهارشنبه 3 بهمن + شاخص کیفی به تفکیک مناطق

افزایش روشنایی منطقه 7 اصفهان با بیش از 2 میلیارد تومان اعتبار

افزایش قیمت گوساله زنده در اصفهان و مرکزی/تغییرات جدید در قیمت دام زنده امروز چهارشنبه 3 بهمن 1403

اشتباه بزرگ داوری به نفع پرسپولیس در بازی با راه آهن/ داور بازیمحروم شد

هفدهمین تساوی سبز و قرمز در فولادشهر

پاداش قهرمانان پارالمپیک پرداخت می‌شود

ملی‌پوش پاراتکواندو: کار صدری در ذهنم می‌ماند

در عالم بی وفا، وفا کن!

آیپد پرو جدید احتمالا در سال 2025 عرضه می‌شود

ترامپ موافق خرید تیک‌تاک توسط ایلان ماسک یا لری الیسون از اوراکل است