پیام سپاهان

آخرين مطالب

چرا FATF در ایران به مشکل خورد؟ سیاسی

چرا FATF در ایران به مشکل خورد؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مرتضی گل‌پور| خبر بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام بازتاب زیادی داشت. مبدأ خبر نشست رئیس جمهوری و اعضای اتاق بازرگانی ایران بود. اعضای اتاق بازرگانی که با جهان مراوده بانکی دارند و اثر FATF را کاملاً عملی احساس می‌کنند، دغدغه خود را با رئیس جمهوری مطرح کردند. مسعود پزشکیان هم در پاسخ به دغدغه بخش خصوصی ایران، از تصمیم برای بررسی دوباره لایحه FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد. اما مشخص نبود چرا قرار شد لوایح FATF بار دیگر در مجمع تشخیص بررسی شود؟ عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد گفت: «از رئیس جمهوری شنیدم رهبر معظم انقلاب با طرح دوباره FATF در مجمع موافقت کرده‌اند.»
موضوعات مورد بررسی چیست؟
دقیقاً چه چیزی قرار است در مجمع تشخیص بررسی شود؟ قبلاً مقررات و بخش دیگر لازم برای پیوستن به FATF در مجلس یا مجمع تشخیص نظام تصویب شده است. حالا قرار است چه چیزی بررسی شود؟ وزیر اقتصاد گفت قرار است لوایح پالرمو و سی.اف.تی دوباره در مجمع بررسی شود. لایحه پالرمو به معاهده یا «کنوانسیون ملل متحد علیه جرایم سازمان‌یافته فراملی» مربوط است. این کنوانسیون که در سال 2000 میلادی در سازمان ملل تصویب شد، سه پروتکل دارد که به قاچاق انسان، قاچاق مهاجرین و تولید غیرقانونی و قاچاق مهمات می‌پردازد. لایحه سی.اف.تی هم به پیوستن به «کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم» مربوط است. این کنوانسیون سال 1999 با هدف مقابله با تأمین مالی تروریسم در سازمان ملل تصویب شد.
FATF چیست و چه می‌کند؟
FATF یا «گروه ویژه اقدام مالی» یک نهاد بین دولتی است که سال 1989 با ابتکار هفت کشور و با هدف مقابله با تأمین مالی تروریسم و پولشویی از طریق چابک‌سازی فعالیت بانک‌‌های کشورهای عضو ایجاد شد. فعالیت‌‌های این نهاد بین دولتی (و نه بین‌المللی یا نهادی که با رأی و نظر سازمان ملل ایجاد شده باشد) گسترش یافت، کشورهای دیگری عضو شدند و ضوابط آن نیز به‌روزرسانی شد. حالا این نهاد نزدیک 42 شاخص، ضابطه یا آیین‌نامه را مشخص کرده است. این ضوابط یا هر نامی که روی آنها بگذاریم، باید در کشورها تصویب و اجرایی شود. هر کشوری ملزم است این ضوابط را در نظام اقتصادی و نظام بانکی اجرا کند. اگر کشوری این ضوابط را اجرا کند، از نظر FATF جزو کشورهایی است که در حوزه مقابله با تأمین مالی تروریسم و موارد دیگر، پذیرفته می‌شود. در این صورت بانک‌‌های کشورهای دیگر با این کشور خاص عادی برخورد می‌کنند، زیرا می‌دانند ضوابط را رعایت می‌کند. اما اگر این کشور ضوابط را رعایت نکند، FATF به بقیه کشورها هشدار می‌دهد که فلان کشور ضوابط را رعایت نمی‌کند و نمی‌توان تأیید کرد که در زمینه مقابله با تأمین مالی تروریسم فعال است. بنابراین بانک‌‌های کشورهای دیگر ارتباطات خود را محدود می‌کنند یا در سخت‌ترین شرایط حاضر می‌شوند به بانک یا اتباع آن کشور خدمات بدهند.
چرا تصویب لوایح باقی مانده ضروری است؟
گروه ویژه اقدام مالی یا FATF برای داوری درباره یک کشور شاخص‌‌هایی دارد. این شاخص‌‌ها 42 مورد هستند. ایران در سال‌‌های اخیر 40 شاخص را خود اجرایی کرد. برخی از این شاخص‌‌ها حتی قبل از تأکید FATF در ایران اجرا می‌شد. اما نگاه این نهاد به این شاخص‌‌ها، همه یا هیچ است. یعنی کشوری در زمره اعضا پذیرفته می‌شود که همه گام‌‌ها را برداشته باشد. اگر کشوری 41 اقدام را انجام بدهد، اما یک اقدام را انجام ندهد، در FATF به مشکل برمی‌خورد. یک علت اینکه اقدامات هر کشور «همه یا هیچ» است، به شیوه تصمیم‌گیری در FATF مربوط است. در FATF هیچ کشوری، نه امریکا و روسیه و نه چین جایگاه ویژه ندارد. همه کشورها فقط یک رأی دارند و رأی هم اجماعی است. برای یک موضوع باید اکثریت قریب به اتفاق کشورها رأی مثبت بدهند. ضمن اینکه یک کشور نمی‌تواند براساس مسائل سیاسی رأی بدهد. در FATF رأی‌گیری این‌طوری است که یک کشور در مجمع حاضر شده و اقدامات عملی خود را شرح می‌دهد. وقتی یک کار انجام شده باشد، رأی مثبت می‌گیرد و به سراغ گام بعدی می‌روند. وقتی همه چیز براساس شواهد است و اعضا می‌توانند براساس اقدام حرف بزنند، جایی برای نظرات سیاسی نمی‌ماند.
چرا FATF در ایران به مشکل خورد؟
تصمیمات در FATF صرفاً کارشناسی است و نه سیاسی؛ خود FATF و کارهایی که در کشور باید انجام شود هم تماماً کارشناسی است. اما عجیب اینکه FATF در ایران یک موضوع کاملاً سیاسی شده است. به گفته کارشناسان FATF، ایران تنها کشور جهان است که FATF در آن سیاسی شده و در هیچ کشور دیگری این موضوع به تیتر یک رسانه‌‌ها تبدیل نشده است. چرا در ایران برعکس شد و FATF کاملاً سیاسی شد؟ زیرا رقابت گروه‌‌ها و جریان‌‌های سیاسی در ایران شدید است و برای خواباندن مچ حریف، هر چیزی را به دعوای سیاسی تبدیل می‌کنند. درباره FATF، پیوستن ایران به این نهاد در دولت اصولگرای احمدی‌نژاد آغاز شد و هیچ کس مخالف نبود. لازم هم نبود که بحث فنی عمومی شود. اما در دولت روحانی که رقابت‌‌های سیاسی اوج گرفت، کسانی که FATF با امضای موافق آنان در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی دنبال می‌شد، به مخالف سرسخت تبدیل شدند. در دولت رئیسی، چون در عمل ثابت شد نمی‌توان بدون FATF با اقتصاد جهان ارتباط سالم داشت، باز هم در دستور کار قرار گرفت. در آن زمان هم کسی مخالفت نکرد. اما اکنون که بار دیگر پیوستن به FATF مطرح شده، کسانی که در دولت احمدی‌نژاد موافق بودند، در دولت روحانی مخالف شدند و در دولت رئیسی باز موافق شدند، حالا در یک چرخش دیگر به مخالف تبدیل شدند.
FATF کاملاً فنی است
FATF کاملاً فنی است. یک دو- دوتا چهارتای ساده است. باید شواهد را کنار هم گذاشت، کارشناسان را دعوت کرد، فعالان اقتصادی، تجار و بازرگانان که با جهان خارج در ارتباط هستند، کارشناسان وزارت اطلاعات و وزارت اقتصاد را دعوت کرد و نظر آنان را شنید. برخی ادعای عجیب و غریبی مطرح کردند که اگر به FATF بپیوندیم باید حاج قاسم سلیمانی را به امریکا تحویل دهیم که این جز نسبتی شرم‌آور به جمهوری اسلامی ایران نبود. حالا با صدور فرمان حکیمانه رهبر معظم انقلاب و موافقت ایشان با بررسی دوباره FATF، انتظار می‌رود مجمع تشخیص مصلحت نظام کارشناسان را فرا بخواند، مزایا و معایب FATF را از آنان جویا شود و در یک فهرست دو ستونه، ارزیابی کند که مزایا یا فواید هر تصمیم چیست. سیاسی شدن FATF و بردن مسأله به کف خیابان و تبدیل آن به عامل یارگیری سیاسی نمی تواند در راستای منافع ملی باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/926415/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زمان قطعی برق اصفهان امروز شنبه 15 دی 1403 ( جدول خاموشی)

مدیریت فضاهای سبز باغ رضوان با رعایت اصول پایداری محیط زیست

اصفهان سفیدپوش شد

نخستین برف زمستانی اصفهان

15 مسجد در اردستان میزبان اعتکاف است

طرح‌های نیمه‌تمام، فرصتی مناسب برای جذب سرمایه‌گذار خارجی در اصفهان

دعوت از 37 بازیکن به اردوی تیم فوتبال جوانان ایران

هوای 4 شهر اصفهان آلوده شد

اعزام 400 زائر به عمره رجبیه از منطقه کاشان

لیست تیم ملی با حضور 7 استقلالی و پرسپولیسی

اصفهان| رفاقتی که الگو شد

الودگی هوا به اصفهان بازگشت

سپاهان: حردانی تا پایان قرارداد اصفهان را ترک نمی‌کند

مجلسی‌ها دغدغه معیشت مردم را ندارند/ برای کسب رای ژست می‌گیرند

هرکاری جز با نیت خالص با خسران همراه است

کیفیت هوای کلانشهر اصفهان ناسالم برای گروه‌های حساس

نمایش «ترانه‌ی آب» در حوزه هنری اصفهان روی صحنه می‌رود

برنامه سینماهای اصفهان، امروز شنبه 15 دی + اکران «هفتاد سی» در اصفهان و قیمت بلیت

نمایش «ترانه‌ آب» در حوزه هنری اصفهان روی صحنه می‌رود

3 راهکار نماینده مجلس برای کاهش آلودگی هوا در اصفهان

برتری اصفهان درهفته ی سوم لیگ ووشو جوانان

آتش‌سوزی کابین آسانسور مجتمع مسکونی 8 طبقه در اصفهان

مصدومیت 6 نفر در پی تصادف 405 با نیسان

نمایشگاه صنایع غذایی اصفهان گشایش یافت

آلودگی هوای اصفهان امروز شنبه 15 دی + شاخص کیفی به تفکیک مناطق

دو استقلالی و پنج پرسپولیسی در فهرست جدید تیم ملی

اولویت‌های هفته آینده بهارستان؛ بررسی ابربحران پسماند با حضور وزیر کشور در مجلس

قهرمانی تیم پومسه بانوان چهارمحال و بختیاری در لیگ دسته یک کشور

مشک سوخت قاچاق سوراخ شد

اصفهان و تهران پرتکرارترین مقاصد چهارمحال و بختیاری هستند

اهدای 230 سری جهیزیه به نوعروسان تحت حمایت کمیته امداد اصفهان

اجتماع بزرگ دختران حاج قاسم در مصلی اصفهان

افشاگری مینو خالقی از انتصابات استاندار اصفهان و نفوذ پایداریچی ها/ صلاح مملکت خویش خسروان دانند

جدول زمان قطعی برق اصفهان فردا یکشنبه 16 دی 1403 + جدول خاموشی برق اصفهان یکشنبه 16 دی 1403

نیما یوشیج و انقلابی که در شعر معاصر به‌ پا کرد!

«عزیز زیبای من» خطاب حاج قاسم به دخترش است؛ حق نداری خودت را برتر بدانی

نیما ترا چشم به راه است؛ راز « لادبن» و «ری را» در شعر نیمایی

«دیوید لاج» درگذشت

معادل جدید فارسی «تیک» اعلام شد

صحبت های شنیدنی از اردشیر رستمی

مدیرعامل اپل یک‌میلیون دلار به مراسم تحلیف دونالد ترامپ کمک می‌کند

باتری بزرگتر برای گوشی‌های سامسونگ و اپل در راه است

دروغ بزرگ مدعیان اصلاحات با تیتر «روز خوب FATF»

سرمقاله اعتماد/ قضاوت فراتر از سیاست

ناتو 5 سال دیگر محو می‌شود

آمریکا در مسیر حادثه

مذاکره با ایران، تجویز معمار تحریم‌ها به ترامپ

سرمقاله ایران/ تحول دیجیتال، مسیر توسعه نوآوری را هموار می‌کند

جنگ انرژی

سرمقاله کیهان/ یا خوابند، یا مست‌اند یا دیوانه‌اند!