قیام فولاد مبارکه علیه قطعی گاز و برق
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - به گزارش ، از تحریم ها و تهدیدها نگران بوده و هستیم، اما برای مدیریت آنها، به نیروهای توانمند داخلی اعتماد کردیم و از تولیدکنندگان خواستیم تا نیازهای کشور را تامین کنند. بنابر این توجه ویژه به تولید را در دستور کار قرار دادیم و تولیدکنندگان نیز به این مطالبه پاسخ مثبت دادند و در بسیاری از زمینه ها نه تنها به خودکفایی رسیدیم، بلکه سهم ایران از بازارهای جهانی را نیز مال خود کردیم.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
درخشش صنعت فولاد
یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی که توانستیم بی نیازی را محقق کنیم، صنعت فولاد بود. فولاد سازان به اندازه ای خوش درخشیدند که توانستیم در بین 10 فولادساز برتر جهان قرار گیریم. در حالی که پله های ترقی را یکی پس از دیگری طی می کردیم، بحران انرژی خودنمایی کرد و قطع برق، کاهش چشمگیر تولید را در تمامی عرصه ها رقم زد. اما قطعی برق به تابستان مختص نشد و سرمای زودرس، قطعی گاز را رقم زد که البته قطعی دو گانه برق و گاز، تیر خلاصی بر پیکره تولید وارد آورد.
چالش قطع گاز و برق
چالشهای قطعی گاز و برق باعث شد تا ساخت نیروگاه بر دوش تولیدکنندگان گذاشته شود که در این بین، فولاد مبارکه با تمام توان ورود کرد. فولاد مبارکه پروژه های تولید برق بسیاری را کلید زد که برجسته ترین آنها، نیروگاه خورشیدی 600 مگاواتی است که بیش از توان کل کشور، به تولید برق از انرژی پاک خواهد پرداخت.
لزوم بررسی چالشها
اما لازم است چالشها بررسی و شرایط کارشناسی شود به همین دلیل نخستین همایش سالانه کاربران توربینهای گازی با تمرکز بر نیروگاههای کلاس F ایران همراه به همت فولاد مبارکه برگزار شد. در این همایش چالشهای صنایع نیروگاهی بهویژه نیروگاههای کلاس اف، روشهای افزایش قابلیت اطمینان نیروگاهها، پایش ناوگان و افزایش عمر واحدهای نیروگاهی، روشهای بهبود شاخصهای HSE در بهرهبرداری و تعمیرات، بهرهوری مدیریت انرژی محیط زیست و فرصتهای بازیافت انرژی در فولاد مبارکه و صنایع مشابه و تازههای فنی در حوزه تولید و تعمیرات توربین گاز مورد بررسی قرار گرفت.
همچنین بخوانید تبدیل اصفهان به قطب نوآوری و فناوری در دستور کار فولاد مبارکه توقف 12 واحد تولید آهن اسفنجی
از مهمترین اتفاقات مبارکی که در این همایش صورت گرفت، آمار و ارقام های تهدید کننده ناشی از قطعی برق و گاز بود. معاون بهرهبرداری فولاد مبارکه با تاکید بر اینکه ناترازی گاز را با تمام وجود احساس میکنیم گفت: قطعی گاز در بسیاری از صنایع کشور موجب توقف تولید شده و در صنعت فولاد کشور تمامی کارخانههای تولید آهن اسفنجی به دلیل محدودیت گاز متوقف هستند. غلامرضا سلیمی با اشاره به اینکه 12 واحد تولید آهن اسفنجی یا مگامدول در گروه فولاد مبارکه بدلیل قطعی گاز و برق متوقف شده گفت: کشور در شرایط ناترازی انرژی میتوانند دو راهکار انتخاب کنند، نخست آنکه تولید خود را متوقف کنند که این راهکار عاقلانهای نیست و در وهله دوم برای تأمین انرژی مورد نیاز خود اقدام کنند که فولاد مبارکه راه حل دوم را انتخاب کرده است. وی با اعلام اینکه یک نیروگاه سیکل ترکیبی 914 مگاواتی کلاس اف در فولاد مبارکه فعال است گفت: در کنار آن نیروگاه خورشیدی 600 مگاواتی فولاد مبارکه نیز 40 مگاوات برق را وارد مدار کرده که امسال با برق تولید خودش فصل تابستان را سپری کرد و در غیر این صورت، تولید فولاد مبارکه مثل بسیاری از صنایع دیگر متوقف شده بود.
اهمیت راندمان
در همین رابطه رییس نیروگاههای فولاد مبارکه با اشاره به اینکه وقتی انرژی کم شود، راندمان اهمیت پیدا میکند گفت: فولاد مبارکه از سال 1400 پروژه نیروگاهی را با همکاری گروه مپنا آغاز کرد و امسال توربینها در مدار قرار گرفتند. محمد نصیری گفت: فولاد مبارکه با توجه به اهمیت چالش راهاندازی توربینها و با نگاه مثبت به رفع چالشها و حقیقت بومیسازی و تامین قطعات مورد نیاز، این همایش را برگزار کرد.
توجه به اقتصاد نیروگاهداری
پس از آن مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه با اشاره به اینکه اقتصاد نیروگاهداری با چالش مواجه شده گفت: تنها مانع توسعه نیروگاهها مسائل اقتصادی است که باید برطرف شود. امیر طباطباییان با اشاره به اینکه نگاه بخشی که سیاستگذاران در دولت و مجلس ایجاد کردهاند، باعث شده فولاد مبارکه و دیگر صنایع فولادی و پتروشیمی که گاز گرانقیمت را استفاده میکنند، به فکر بهینهسازی و احداث نیروگاهی با راندمان 58 درصد بیفتند گفت: وزارت نیرو که گاز ارزانتری در اختیار دارد، نسبت به این موضوع برنامهای ندارد. وی با اعلام اینکه فولاد مبارکه پیشنهاداتی همچون توسعه سیستمهای مدیا در نیروگاههای گازی و مشارکت در احداث بخش بخار نیروگاهها به وزارت نیرو ارائه کرد اما استقبال نشد گفت: طرحها و مدلهای مد نظر وزارت نیرو، توجیه اقتصادی ندارد که بخشی از شرایط فعلی به سیاستگذاران برمیگردد که با سیاستگذاری و قیمتگذاریهای دستوری، اجازه فروش برق بخش خصوصی به بخش صنعت و حتی صادرات را نمیدهد. مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه با اعلام اینکه صنعت کشور تولید 18 هزار مگاوات برق را در دستور کار دارد گفت: در این شرایط، وزارت نیرو برق تولیدی خود را چگونه میخواهد به فروش برساند؟ فولاد مبارکه سالانه 7.5 همت از وزارت نیرو برق خریداری میکند و به مرور این خرید کاهش مییابد. وی با تاکید بر اینکه بومیسازی در حوزه نیروگاهی با مشکل جدی روبهرو نیست گفت: تنها مانعی که نتوانستیم نیروگاهها و بخش برق را تقویت کنیم، بخش اقتصادی این حوزه است. طباطباییان با ابراز تاسف از اینکه مدلهای حوزه نیروگاهی بدون دریافت نظرات سرمایهگذاران تدوین میشود گفت: در این زمینه پیشنهاداتی ازجمله در اختیار قرار دادن سوخت نیروگاههایی با راندمان پایینتر به صنایع و انتقال برق مازاد آن به شبکه سراسری را ارائه میدهیم؛ نیروگاه سیکل ترکیبی فولاد مبارکه به دلیل قطعی گاز خاموش است که در این زمینه وزارت نفت باید متعهد به تامین گاز مورد نیاز صنایع بزرگی همچون فولاد مبارکه باشد، فولاد مبارکه انتظار دارد به همان اندازه که در حوزه خود تامینی سرمایهگذاری کرده، از سهم سوخت کشور نیز سهامدار باشد. وی با اشاره به اینکه صنعت فولاد براساس برنامه باید 55 میلیون تن تولید داشته باشد اما تنها 35 میلیون تن تولید شده که به دلیل نبود زیرساختهای انرژی است گفت: عواقب ناترازیها تا سالهای بعد وجود دارد، بر این اساس فولاد مبارکه به حوزه حمل و نقل، انتقال آب از دریا، راهاندازی نیروگاههای سیکل ترکیبی و خورشیدی ورود کرده و بر این باور است صنعت کشور نباید معطل چالشها باشد اما سرمایهگذاری سنگینی نیاز دارد و توان این شرکت نیز تا حد مشخصی است.
خودتامینی قابل توجه
در ادامه مدیرعامل گروه مپنا با اشاره به اینکه از سال 95 ساخت تجهیزات جانبی شامل بخشهایی از توربین، قطعات استراتژیک، ژنراتور، بویلر، سیستم کنترل و… در کشور آغاز شد گفت: پروژه بزرگ سیکل ترکیبی فولاد مبارکه به ظرفیت 914 مگاوات مهمترین پروژهای است که در دنیای واقعی از این تجهیزات استفاده شد. محمد اولیا با اشاره به اینکه از سال گذشته واحدهای گازی راهاندازی شد و امسال فولاد مبارکه بخش عمدهای از برق را به صورت خود تامینی دریافت کرد گفت: بخش بخار این نیروگاه نیز به موازات در حال احداث است و این بخش نیاز به عملیات جانبی و ساختمانی دارد و در حال حاضر دارای حدود 75 درصد پیشرفت است.
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/921768/