بزرگنمايي:
پیام سپاهان - خبرگزاری مهر، گروه استانها- مریم یاوری: مسکن ملی طرحی است که در سالهای پایانی دولت دوازدهم و به دنبال طرح مسکن مهر دولت هشتم آغاز و در دولت سیزدهم با نام «نهضت ملی مسکن» دنبال شد؛ طرحی که به اعتقاد برخی از کارشناسان، شهروندان را درگیر خود کرده است.
هر چند کلنگهای زیادی برای بهره برداری از این طرح در مناطق مختلف استان اصفهان بر زمین خورده اما بسیاری از این پروژهها حتی به آغاز عملیات اجرایی هم نرسیده و در پله اول مانده است.
هنوز زمین برای 55 هزار واحد مسکن تأمین نشده است
در این زمینه مهدی جمالی نژاد، استاندار اصفهان در خصوص آخرین وضعیت نهضت ملی مسکن در استان اصفهان تا آذر ماه سال 1403 به خبرنگار مهر اظهار کرد: در قالب برنامه نهضت ملی مسکن به تفکیک طرح در استان اصفهان 103 هزار مسکن حمایتی، 45 هزار خود مالکین شهری، 35 هزار بازآفرینی شهری، 40 هزار واحد روستایی، 20 هزار استیجاری و در مجموع 243 هزار واحد مسکونی در دستور کار بوده است.
وی در خصوص وضعیت تأمین زمین طرح نهضت ملی مسکن شهری اضافه کرد: در مجموع سه هزار و یک هکتار زمین در این زمینه واگذار شده که برای ساخت 141 هزار واحد مسکونی مورد استفاده قرار گرفته و هنوز برای 55 هزار واحد مسکونی در شهرهای شاهینشهر، بهارستان، کاشان، نجفآباد و خمینی شهر زمینی تخصیص نیافته است.
استاندار اصفهان در خصوص تأمین زمین در روستاها نیز گفت: در راستای اجرای تکالیف بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای تأمین زمین به میزان 500 هزار واحد مسکن در حریم روستاهای واقع در حریم شهرها یک هزار و 85 هکتار اراضی شناسایی شده که همه آنها دارای کمیته تصویب هستند و یک هزار و 78 هکتار اراضی دارای مصوبه شورای مسکن استان است و تاکنون 594 هکتار از این اراضی تملک شده است.
وی در خصوص وضعیت ثبت نام متقاضیان تغییر شهر به روستا و متقاضیان بومی نهضت ملی مسکن اداره کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان اصفهان ابراز کرد: در این زمینه سه هزار و 489 متقاضی بومی بوده و یک هزار و 78 نفر نیز متقاضی تغییر شهر به روستا داشتهایم که تاکنون تنها 32 نفر افتتاح حساب داشتهاند و هیچ تخصیص پروژه و یا واریز وجهی صورت نگرفته است.
جمالینژاد در خصوص وضعیت ثبتنام متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن در استان اصفهان گفت: در استان اصفهان 467 هزار و 262 متقاضی در این زمینه ثبت نام کردهاند که از این تعداد 155 هزار و 755 نفر متقاضی فعال بوده و 130 هزار و 247 متقاضی تأیید نهایی شدهاند.
وی تصریح کرد: تاکنون 47 هزار و 545 نفر از متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن استان اصفهان دارای آورده بالای 40 میلیون تومان بودهاند، ابراز کرد: در این زمینه 45 هزار و 91 پروژه تخصیص یافته است.
استاندار اصفهان با بیان اینکه در قالب نهضت ملی مسکن و واگذاری زمین انفرادی و گروهی تاکنون 16 هزار و 799 زمین واگذار شده است، افزود: از این تعداد 9 هزار و 186 زمین مربوط به نهضت ملی مسکن بوده ،2 هزار و 614 زمین در راستای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، یک هزار و 169 زمین در راستای خانواده چهار فرزند زیر 20 سال و 3 هزار و 830 زمین به ایثارگران واگذار شده است.
تنها 6 هزار متقاضی برای حمایت از جوانی جمعیت تائید شده است
وی با بیان اینکه تعداد متقاضیان جوانی جمعیت 20 هزار و 922 خانوار و متقاضیان خانواده دارای چهار فرزند زیر 20 سال نیز 6 هزار و 421 نفر بودهاند، افزود: از این تعداد تاکنون 4 هزار و 659 در طرح جوانی جمعیت و یک هزار و 230 خانواده دارای چهار فرزند تأیید ئهایی شدهاند.
جمالی نژاد با بیان اینکه 7 هزار و 329 پروژه نهضت ملی مسکن در استان اصفهان در قالب انبوه سازی و گروه ساخت فعال است، ادامه داد: در این تعداد پروژه 52 هزار و 18 واحد مسکونی در نظر گرفته شده که 24 هزار و 59 واحد دارای تسهیلات و 27 هزار و 959 واحد فاقد تسهیلات است، 31 هزار و 931 واحد پروانه صادر شده 17 هزار و 23 واحد اتمام فونداسیون را داشته، 9802 واحد در شرایط اتمام اسکلت و سقف است، سه هزار و 50 واحد اتمام سقط کاری شده و 1333 واحد نیز اتمام نازک کاری را گزارش کردهاند.
جمالی نژاد با بیان اینکه در شهرهای زیر 100 هزار نفر 136 قرارداد منعقد شده است، گفت: این پروژهها قرار است طرح 1915 هکتار به بهرهبرداری برسد و 95750 واحد مسکونی را در اختیار شهروندان قرار دهد، تاکنون 53250 واحد آغاز به کار کرده و 44 پروژه نیست در حد آماده سازی پیشرفت داشته است.
پیشرفت صفر درصدی نهضت ملی مسکن در بهارستان
وی در خصوص وضعیت پروژه آماده سازی نهضت ملی مسکن استان در شهرهای جدید نیز اظهار کرد: 18 قرارداد در فولادشهر 16 هزار قرارداد در بهارستان و دو قرارداد در شهر جدید مجلسی منعقد شده است. از این میزان تاکنون 30 درصد پیشرفت در شهر جدید فولادشهر صفر درصد پیشرفت در بهارستان و 15 درصد پیشرفت در شهر مجلسی را داشتهایم.
استاندار اصفهان در رابطه با وضعیت تسهیلات توسط بانکهای عامل نیز ابراز کرد: در استان اصفهان 127 هزار و 811 واحد معرفی به بانک شده است که تاکنون 65 هزار و 792 واحد منجر به انعقاد قرارداد شده است.
وی با اشاره به خدمات زیربنایی پروژههای نهضت ملی مسکن استان اصفهان گفت: 4914 تفاهمنامه با آبهای استان، 1768 تفاهمنامه با آبفای کاشان، 1407 تفاهمنامه با برق منطقهای، 2022 انعقاد تفاهمنامه با توزیع برق استان و 157 تفاهمنامه نیز با توزیع برق شهرستان اصفهان در این راستا به امضا رسیده است.
جمالی نژاد اضافه کرد: جمع اعتبارات در نظر گرفته شده برای دستگاههای خدماتی استان اصفهان 370 میلیارد تومان در قالب 10268 تفاهمنامه منعقد شده است.
وی در خصوص مشکلات و چالشهای اجرای نهضت ملی مسکن استان اصفهان گفت: مشکل انعقاد قرارداد تسهیلات جدید پروژههای نهضت ملی مسکن توسط بانکهای عامل، مشکل تأمین اعتبار خدمات زیربنایی و روبنایی در سطح استان سهم یک سوم سازمان مدیریت و برنامهریزی، مشکل عدم تأمین آورده متقاضیان در زمان مقرر و افزایش هزینههای قیمت تمام شده پروژه به علت افزایش دورههای تعدیل به پروژه، کمبود زمین و عدم وجود اراضی دولتی در برخی از شهرهای استان و تعیین تکلیف واحدهای خالی پروژههای نهضت ملی مسکن شامل پروژههای بنیاد ساخت از چالشهای این طرح است.
ثبتنام 467 هزار نفر در طرح نهضت ملی مسکن اصفهان
حمید رضا فلاح چم آسمانی سرپرست ادارهکل راه و شهرسازی استان اصفهان نیز در این زمینه اظهار کرد: با تلاشهای شبانه روزی مجموعه دست اندر کاران اجرایی طرح نهضت ملی مسکن استان اصفهان در حال حاضر پروژهها در مراحل مختلف در دست اجرا قرار دارند.
وی افزود: در اجرای طرحهای حمایتی مسکن در این استان، پیشرفت فیزیکی بخش بنیاد ساخت حدود 30.47 درصد و پروژههای گروه ساخت حدود 21.96 درصد است.
سرپرست ادارهکل راه و شهرسازی استان اصفهان خاطرنشان کرد: طرحهای بنیاد ساخت پروژههای انبوه سازی هستند، که توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان در حال ساخت است.
وی افزود: طرحهای گروه ساخت پروژههایی هستند که زمین به یک متقاضی یا دو متقاضی یا سه متقاضی تحویل شده است و توسط خودشان با حمایتهای دولت در قالب تسهیلات و تخفیفهای در حال ساخت است.
فلاح چم آسمانی ادامه داد: در این استان، در پنج نوبت مردم متقاضی طرح نهضت ملی مسکن و در مرحله بعد طرح جوانی جمعیت اقدام به ثبت نام کردند که بر این اساس مجموع تعداد ثبت نامی ها بیش از 467 هزار نفر است.
وی بیان کرد: از این تعداد، متقاضیان حائز شرایط فعال (در انتظار بررسی تا تخصیص پروژه) افزون بر 155 هزار و 700 نفر و تأیید نهایی شدهها، بالغ بر 130 هزار و 200 نفر بودهاند. سرپرست ادارهکل راه و شهرسازی استان اصفهان گفت: همچنین از این تعداد، افزون بر 47 هزار و 500 متقاضی واریز وجه بیش از 400 میلیون ریال داشتهاند و در حال حاضر بالغ بر 45 هزار و 91 واحد تخصیص پروژه شدهاند.
راهکارهای عملی برای رونق بازار مسکن
همچنین احمدرضا مولایی از صاحب نظران و پیشکسوتان حوزه مسکن، ضمن تبیین دیدگاههای خود در مورد مشوقهایی که برای رونق بازار مسکن نیاز است، به مهر گفت: رونق بازار مسکن به مجموعهای از مشوقهای جامع و هوشمند نیاز دارد که بتوانند همزمان به نیازهای اقتصادی، اجتماعی و محیطی پاسخ دهند.
وی اضافه کرد: یکی از مهمترین مشوقها، تأمین مالی مناسب از طریق ارائه وامهای کمبهره و تسهیلات مالیاتی است. ارائه وامهایی با نرخ بهره پایین به خریداران کمک میکند تا بتوانند با هزینههای کمتری وام دریافت کنند و بازپرداخت آسانتری داشته باشند. همچنین ارائه تخفیفها و معافیتهای مالیاتی به سازندگان میتواند هزینههای کلی پروژههای ساختمانی را کاهش دهد. وقتی هزینههای مالی کاهش یابد، فشار بر خریداران و سازندگان کاهش مییابد؛ این امر نه تنها به افزایش انگیزه خرید و ساختوساز کمک میکند، بلکه میتواند بهبود وضعیت اقتصادی کلی بازار مسکن را نیز تسریع کند.
این پیشکسوت صنعت ساختمان همچنین به استفاده از فناوریهای نوین اشاره کرد و گفت: فناوریهای نوین میتوانند نه تنها هزینههای ساخت و ساز را کاهش دهند، بلکه سرعت و دقت پروژهها را نیز افزایش دهند.
مولایی در ادامه به تعاملات بینالمللی اشاره کرد و افزود: جذب سرمایهگذاری خارجی و بهرهمندی از تجربیات موفق بینالمللی میتواند به بهبود شرایط بازار مسکن کمک کند. این تعاملات میتواند منابع مالی جدیدی را وارد کشور کند و به رشد بازار کمک شایانی کند.
وی همچنین سیاستهای حمایتی از اقشار کمدرآمد را ضروری دانست و گفت: ایجاد مسکن اجتماعی و ارائه تسهیلات ویژه به اقشار کمدرآمد میتواند به تعادل در بازار و کاهش فشار بر اقشار ضعیف کمک کند.
این صاحب نظر و پیشکسوت حوزه مسکن بر پیشبینیهای دقیق و شفافیت در ارائه اطلاعات تأکید کرد و افزود: ارائه اطلاعات شفاف و دقیق در مورد بازار مسکن میتواند به تصمیمگیری بهتر سرمایهگذاران و خریداران کمک کند.
او خاطرنشان کرد که همه این مشوقها باید به صورت هماهنگ و یکپارچه اجرا شوند تا بتوانند به رونق پایدار در بازار مسکن منجر شوند.
بر این اساس برآورد میشود عدم موفقیت طرح ملی مسکن در استان اصفهان و سایر مناطق کشور ناشی از ترکیبی از چالشهای اقتصادی، اجتماعی، اداری و زیست محیطی بوده است. برای موفقیت این طرح در آینده نیازمند به بازنگری در رویکردها و سیاستها و همچنین جلب مشارکت فعال مردم و نهادهای مختلف است.
کد خبر 6313355