پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ ملغمه‏‏ تجارت خارجی سیاسی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ ملغمه‏‏ تجارت خارجی
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - دنیای اقتصاد / «ملغمه‏‏ تجارت خارجی» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم زهرا کاویانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
تجارت خارجی از سال 1397 و به واسطه‌‌ اوج‌گیری مجدد تحریم‌‌‌ها و سپس از سال 1401 با شرایط ویژه‌‌‌ای مواجه شده است. در حالی که به موجب ماده 22 قانون احکام دائمی هرگونه وضع محدودیت غیرتعرفه‌‌‌ای برای واردات ممنوع است، در حال حاضر واردات کشور در هر مرحله‌‌‌ با سهمیه‌بندی مواجه است. به‌طوری‌که از کلان‌‌‌ترین سطح یعنی مجموع ارز تخصیصی تا پایین‌‌‌ترین سطح یعنی واردات واردکننده‌‌‌های خرد، همگی دارای سهمیه‌‌‌بندی است.
در مرحله‌‌ اول در ابتدای هرسال سهمیه‌‌ ارزی هر سه وزارتخانه‌‌ صمت، جهاد و بهداشت مشخص می‌شود. در مرحله‌‌ دوم هر یک از این وزارتخانه‌‌‌ها به عنوان مثال وزارت صمت میزان ارز تخصیصی به هر یک از گروه‌‌‌های کالایی مانند تلفن همراه، خودرو و ... را مشخص می‌کنند. در مرحله‌‌ سوم، وزارت‌‌‌ صمت برای هر کارت بازرگانی سهمیه‌‌‌ای را تعیین می‌کند؛ به نحوی که سهمیه تولیدی با بازرگانی متفاوت بوده و حتی سهمیه هر کارت بازرگانی نیز متفاوت است. حتی در مرحله‌‌ چهارم، سهمیه‌‌ واردات برای هر کارت بازرگانی در هر فصل نیز تعیین می‌شود.

بنابراین در حالی که فضای سیاستگذاری تجاری کشور در طول چهل و اندی سال گذشته، پس از عبور مجموعه‌‌‌ای از سهمیه‌بندی‌ها و مجوزها در نهایت به این جمع‌بندی رسیده که به علت رانت و فساد ناشی از سهمیه‌‌‌بندی و نقش موثر محدودیت‌ها در ایجاد اختلال در امر تجارت، لازم است تا کلیه ممنوعیت‌‌‌ها و محدودیت‌‌‌های غیر‌تعرفه‌‌‌ای حذف شود و در این راستا نیز حرکت کرده، اما در حال حاضر تجارت خارجی کشور با بیشترین سهمیه‌‌‌بندی‌‌‌ها و محدودیت‌ها مواجه است که هیچ مبنای قانونی نیز نداشته و کاملا خلاف متن صریح قانون است.
نکته‌‌ جالب توجه آنکه، سیاستگذار انواع ممنوعیت‌‌‌ها را به بهانه‌‌ کمبود درآمدهای ارزی از سال 1397 به بعد به اجرا گذاشته اما مجموع سیاست‌‌‌های اجرایی در بازار ارز به نحوی بوده که کاهش صادرات و افزایش واردات را تشویق کرده است. به همین منظور در راستای کنترل تقاضا برای ارز، سیاستگذار تلاش کرده تا به عبارتی حساب سرمایه را ببندد، یعنی هر یک دلار واردات مشخص باشد که از چه محلی تامین ارز دریافت می‌کند و هر یک دلار صادرات مشخص باشد که ارز خود را به کجا تخصیص داده است. در این راستا نیز سیاست‌‌‌های زیر به اجرا گذاشته شده است.
1- عدم‌امکان واردات با ارز متقاضی: یعنی هیچ واردکننده‌‌‌ای نمی‌تواند با ارزی که در اختیار دارد و مشخص نیست از کجا به دست آورده (به عنوان مثال در خارج از کشور ملکی فروخته است) کالایی را از مبادی رسمی به کشور وارد کند.
2- الزام به رفع تعهد ارزی (بازگشت ارز حاصل از صادرات): کلیه‌‌ صادرکنندگان موظف هستند تا ارز خود را در بازار رسمی (که نرخی حتی تا 50‌درصد زیر بازار آزاد داشته است) عرضه کنند.
اما نتیجه‌‌‌ چه بوده؟ اینکه برآورد می‌شود حجم قاچاق کالا در کشور به حدود 30 میلیارد دلار رسیده است؛ یعنی در حدود نصف واردات رسمی، قاچاق در کشور وجود دارد. سوال این است که این چه حساب سرمایه بسته‌‌‌ای است که می‌تواند تامین مالی 30 میلیارد دلار قاچاق را انجام دهد؛ آن‌هم قاچاق کالاهایی که نیاز روزمره مردم بوده و می‌توانست از مبادی رسمی وارد کشور شود؟
از طرف دیگر، بانک مرکزی با الزام صادرکننده به عرضه‌‌ ارز در بازار نیما و هرچه کوچک‌تر کردن و سخت‌‌‌تر کردن فرآیند تخصیص ارز در بازار اشخاص (بازاری که در آن ارز حاصل از صادرات می‌تواند با نرخ آزاد به واردات اختصاص یابد) عرضه‌‌‌‎ ارز را کمتر کرده و انگیزه برای کم‌اظهاری را بیشتر می‌کند. در کنار آن با اصرار بر ثبات نرخ ارز، واردات هر روز فرآیند سودآورتری نسبت به گذشته شده و تقاضا برای واردات افزایش یافته است.
بنابراین در حالی که هدف اصلی از این همه دخالت در تجارت خارجی، کنترل منابع ارزی کشور بوده، در شرایطی قرار گرفته‌ایم که تراز گمرکی کشور به منفی 16میلیارد دلار در سال 1402 رسیده که منفی‌‌‌ترین مقدار از سال 1396 (سالی که هیچ ممنوعیت و محدودیتی نبود) است. حجم قاچاق به نصف واردات رسمی رسیده و همین موضوع تراز واقعی را منفی‌‌‌تر نیز می‌کند و تمایل برای کم‌اظهاری صادرات و بیش‌اظهاری واردات به حداکثر مقدار خود رسیده به نحوی که آمار تجارت خارجی کشور را نیز به شدت مخدوش کرده است. از طرف دیگر رانت عظیمی به واسطه‌‌ انواع سهمیه‌‌‌بندی‌‌‌ها و مجوزها در شبکه‌‌ واردات در حال توزیع است و نتیجه‌‌ همه‌‌ این سیاست‌‌‌ها هدررفت منابع ارزی کشور است.
از این رو پیشنهاد می‌شود تا دولت چهاردهم در راستای سامان‌بخشی به تجارت خارجی، در مرحله‌‌ اول کلیه‌‌ ممنوعیت‌‌‌های واردات را لغو کند و واردات آنها را با منشأ ارز متقاضی مجاز بشمارد. اجرای این سیاست به این معناست که کالایی که تاکنون از مبادی غیررسمی به کشور وارد می‌‌‌شده، از مبادی رسمی وارد می‌شود و ارز موردنیاز را نیز از طرق قبلی تامین می‌کند. همچنین در مرحله‌‌‌‌‌ دوم، همه‌‌ صادرکنندگان باید مجاز به عرضه‌‌ ارز در بازار اشخاص باشند و تخصیص ارز بازار اشخاص نباید نیازی به گذشت زمان از سوی بانک مرکزی داشته باشد. بلکه به محض مشخص شدن منشأ ارز واردات از محل صادرات خود یا دیگران، باید تخصیص ارز صورت گیرد. در مراحل بعدی زمانی که بازار ارز به تعادل در قیمت‎های بازاری رسید (که لازمه‌‌ آن دو مرحله‎ ذکر‌شده است)، عملا سهمیه‌‌‌بندی‌ها نیز دیگر کارکردی نخواهد داشت و لازم است با بازگشت به قانون، کلیه‌‌ سهمیه‌‌‌بندی‌‌‌ها لغو شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/904895/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جزئیات افزایش حقوق در سال آینده/ ویدئو

آخرین جزئیات از شنیده شدن صدای انفجار در اصفهان

جدول قطع برق روز چهارشنبه 23 آبان 1403 / زمان قطع برق در تهران، کرج، مشهد، اصفهان و سایر شهرها

انفجار در اصفهان؛ جزئیات جدید

بازداشت اعضای باند سارقان مغازه و داخل خودرو در مهاباد

اصفهان می‌تواند بعنوان استان نمونه در زمینه پدافند غیرعامل در کشور مطرح شود

معاون اول استاندار نووگورود با استاندار اصفهان دیدار و گفت‌وگو کرد

عینک هوش مصنوعی بایدو با قیمت باورنکردنی رونمایی شد

تاریخ شروع بتا عمومی Mother Machine اعلام شد

آیا خلیج فارس برای طوفان دوم ترامپ آماده است؟

رسانه‌های اسرائیل: نتانیاهو زیرزمین‌نشین شده است

ترامپ پیش‌بینی‌ناپذیر

چگونه ترامپ، جهان را به هم می‌ریزد؟

اطلاعیه سپاه در مورد صداهای مهیب در اصفهان

صنایع کاشان پای کار کمک به نیازمندان باشند

مسیر مقابل منارجنبان سال آینده سنگ‌فرش می‌شود

کامیون داران زرندی پای کار شهر آمد

اجرای 140 برنامه در هفته بسیج در اردستان

موسسات قرآنی اردستان تقویت شود

طرز تهیه شوید پلو با ته انداز مرغ مجلسی

مردم استان هایی که بیشترین وام را گرفتند

احداث خط 2 مترو 200 هزار تن حجم آلاینده‌های شناور شهر اصفهان را کاهش می‌دهد

صدای انفجار در اصفهان/ سپاه اطلاعیه داد

صدای انفجار از مورچه‌خورت اصفهان احتمال شنیده می‌شود

قیمت گوشت در فروشگاه کوثر اصفهان آبان 1403

مؤسسات قرآنی اردستان تقویت شود

عزت امروز ایران اسلامی در برابر استکبار مرهون خون شهدا است

یادواره شهدای محله ملک برگزار می‌شود

«سامانه سو» ابزاری برای ثبت گزارش‌های مردمی درباره تخلف ادارات است

عکاس و خبرنگار اصفهانی دفاع‌ مقدس دار فانی را وداع گفت

برنامه‌های متنوعی در راستای کنگره شهدای اردستان برگزار می‌شود

دسترسی آسان به کتابخانه‌های عمومی موجب افزایش استقبال مردمی خواهد شد

کتاب سرای سیمرغ در کتابخانه عمومی علامه مجلسی رونمایی شد

کسب مدال طلا و برنز قهرمانی جهان توسط ورزشکاران بسیجی نصرآباد

تعطیلی مدارس اصفهان فردا چهارشنبه 23 آبان 1403 | آیا مدارس اصفهان فردا تعطیل است؟

معرفی کتاب معمایی و ترسناک برای نوجوانان

کتاب‌های ژانر ترسناک برای نوجوانان مشکلی ایجاد نمی‌کند

همکاری پلی استیشن و Call of Duty پس از 9 سال پایان یافت

دستور رئیس جمهور به مرکز ملی فضای مجازی در خصوص فیلترینگ

وزیر ارتباطات: خودمان را مقید به سکوی مجازی خاصی نمی‌دانیم

پهپاد روسی سقوط کرده لو داد؛ استفاده روس‌ها از تراشه‌های آمریکایی در ادوات جنگی!

خاموشی‌ها و فراموشی‌ها

آماده‌باش بی‌سابقه در پاریس برای بازی با اسرائیل

به قدرت رسیدن مجدد ترامپ چه پیامی برای ایران دارد؟

بداقبال و بداقبال‌تر

هشدارهای جدی درباره کاهش کیفیت زندگی ایرانی‌ها

رسانه‌هایی اسرائیل: نتانیاهو زیرزمین‌نشین شده است

پرداخت ها برای متناسب سازی حقوق آغاز شد

علت صدای انفجار مهیب در اصفهان چه بود؟

شنیده شدن صدای انفجار در اصفهان/ سپاه اطلاعیه داد