پیام سپاهان

آخرين مطالب

ویپینگی که از دوستی‌های نوجوانی آغاز می‌شود اجتماعی

  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - ایسنا/اصفهان «من و دوستم 16 سالمون هست. ما اولین بار از طریق یه دوست با پاد آشنا شدیم و حالا سه ساله داریم می‌کشیم.»
این‌ها را یکی از نوجوان‌های شهر اصفهان روایت می‌کند؛ نوجوانی که سه سال از عمرش را به سیگارهای الکترونیکی پُک زده است. از مدشدن‌ سیگارهای الکترونیکی یا ویپینگ بین نوجوان‌های شهر خیلی نمی‌گذرد، اما در کنار دیگر انواع سیگار و قلیان به یکی از چالش‌های این گروه سنی تبدیل شده است.
گزارش پیش رو روایتی از استعمال سیگارهای الکترونیکی یا ویپینگ بین نوجوانان است که در ادامه از زبان خودشان و از نظرگاه مسئول و کارشناس این موضوع می‌خوانیم.
پدر و مادرم نمی‌دانند پاد می‌کشم
اوایل شب است که پارمیدا و نوشین و سعید را خندان و سیگاربه‌دست در یکی از خیابان‌های پررفت‌وآمد و محبوب نوجوان‌های اصفهان می‌بینم. نوشین دلش نمی‌خواهد صحبت کند. خیلی زود از من و پارمیدا و سعید فاصله می‌گیره و با لبخندی کمرنگ پُک می‌زند و از دور به ما نگاه می‌کنه. پارمیدا توضیح می‌دهد: «من و دوستم 16 سالمون هست. ما اولین بار از طریق یه دوست با پاد آشنا شدیم و حالا سه ساله داریم می‌کشیم. رشته‌مون هم فنی و حرفه‌ای هست.»
بعد می‌گه: «پدر و مادر من و نوشین اصلاً این موضوع رو نمی‌دونن و هیچ‌وقت هم جرئت نمی‌کنیم جلوشون بکشیم! بعضی از نوجوون‌ها برای تفریح یا از سر عادت می‌کشن، اما من دلیل خاصی ندارم!»
سعید که رشته‌اش کامپیوتر است، وارد بحث می‌شه و این‌طور تعریف می‌کنه: «قلیان بدترین دود است. قلیان از همه‌چیز بدتر است. من پاد می‌کشم و خطر زیادی نداره. من هم از طریق رفیقم با پاد آشنا شدم.»
به پارمیدا و سعید می‌گم که روز نوجوان نزدیکه. هر دو لبخند می‌زنند و سعید میگه: «نوجوونی مزخرف‌ترین دورۀ زندگی هر آدمیه! من دوست دارم به عقب برگردم.»
پارمیدا هم میگه: «دقیقاً، من هم دوست دارم برگردم به عقب.»
ضرر ویپ 95درصد کمتر از سیگار است!
باراد و متین دو پسر نوجوانی هستن که در یکی از میدان‌های شهر آن‌ها را می‌بینم. هر دو خیلی آرام و مشغول کشیدن ویپ هستن. باراد با لبخند از تجربۀ هر دوشان تعریف می‌کنه: «من و دوستم متین فقط 4 یا 5 ماه هست که ویپ می‌کشیم. ویپ نه سیگاره و نه قلیون! اصلاً چیز سنگینی نیست و ضرری هم نداره. من می‌دونم که ضررش 95 درصد از سیگارهای معمولی کمتره.»
متین صحبت‌های باراد را ادامه میده: «اصلاً دود خوب نیست. ما هر دومون از همون 4 یا 5 ماه پیش شروع کردیم به کشیدن ویپ، برای اینکه سراغ سیگار و قلیون نریم. خود من ویپ می‌کشم، اما به سیگار علاقه ندارم. ما دائمی نمی‌کشیم. تفریحی وقتی از خونه بیرون می‌زنیم می‌کشیم.»
باراد توضیح می‌دهد: «هر دو نفرمون 16 سالمون هست و کلاس دهم هستیم.»
وقتی می‌پرسم «مامان و باباهاتون مخالف‌ان با ویپ؟»، متین جواب میده: «صددرصد مخالف هستن! ما هیچ‌وقت جلوی خونواده‌هامون نمی‌کشیم! ولی خب می‌گن اگه ویپ بکشیم بهتره تا بریم سمت سیگار و قلیون، چون اونا ضررشون بیشتره.»
از هشت‌سالگی سیگار می‌کشیدم
سجاد و فرشید دو پسر نوجوانی هستند که نزدیک غروب روبه‌روی یکی از مراکز خرید اصفهان آن‌ها را می‌بینم. لباس‌های یکدست و یکرنگی پوشیده‌اند، صورت خندان و شادی دارن و هر دو به سیگارهایشان پک می‌زنند! وقتی می‌پرسم کلاس چندم هستین، هر دو بلند می‌خندند و فرشید با جنب‌وجوش این‌طور جواب می‌دهد: «من و سجاد 16 سالمونه. باید کلاس دهم باشیم! ولی خب من دیگه مدرسه نمی‌رم و فقط کار می‌کنم. سجاد هم یه وقت می‌ره مدرسه، یه وقت نمی‌ره!»
بعد سجاد اشاره می‌کند به رستورانی که پشت‌سرش است و میگه: «من اینجا آشپزم و فرشید هم سالن‌داره. ما با هم اینجا کار می‌کنیم. درس هم که نمی‌خونیم! یه وقتایی حوصله‌م سر بره مدرسه هم می‌رم! از ساعت 4 تا 12 رستوران هستیم. 12 به ‌بعد زندگی‌مون شروع می‌شه. 12 شب تا 8 یا 9 صبح بیرونیم. همین حدودا می‌ریم خونه. می‌گیریم می‌خوابیم تا 3 و 4 که دوباره بیاییم سر کار.»
از پسرها می‌پرسم «مامان و باباهاتون هم می‌دونن که شما سیگار می‌کشید؟» هر دو می‌خندند و سجاد جواب میده: «من روزی یه پاکت یعنی 20 تا نخ سیگار می‌کشم. مامان و بابام هم می‌دونن، ولی جلوشون نمی‌کشم! حتماً می‌دونن. بابام خودش سیگار می‌کشه. من از 11سالگی تا الان سیگار می‌کشم.»
فرشید می‌گوید: «مامان و بابای من نمی‌دونن و هیچ‌کدومشون هم سیگاری نیستن. روزی یه پاکت تا یه پاکت و نیم می‌کشم. من ویپ هم می‌کشم. اولین بار که سیگار کشیدم هشت سالم بود!»
عرضه، مصرف و تبلیغ ویپ غیرقانونی است
مهدی میرجهانیان، مسئول مهندسی بهداشت محیط استان اصفهان، به خبرنگار ایسنا گفت: از منظر وزارت بهداشت عرضه، مصرف و تبلیغ سیگارهای الکترونیکی یا ویپ کاملاً غیرقانونی است و هیچ‌گونه مجوزی برای آن وجود ندارد. اصلاً هیچ نوع سیگار الکترونیکی مجاز در کشور نداریم.
وی با تأکید بر اینکه برخلاف تصور عموم سیگارهای الکترونیکی هم عوارض خاص خودشان را دارند، ادامه داد: هر نوع سیگار الکترونیکی که در بازار وجود دارد به احتمال زیاد جزو اقلام قاچاق محسوب می‌شود. فروش و مصرف سیگارهای الکترونیکی تخلف و جرم است. عرضه آن چه در مراکز خاص دخانیات و چه در سوپرمارکتی‌ها، چه به نوجوانان و چه به افراد بزرگسال غیرمجاز محسوب می‌شود.
وی سپس توضیح داد: بهداشت محیط استان در مهرماه امسال، 82 بازدید مشترک با ارگان‎های مختلف و فقط درخصوص مراکز مرتبط با دخانیات داشت. اتاق اصناف، بازرسی اصناف، اتحادیه‌های صنفی، ادارۀ اماکن نیروی انتظامی و تعزیرات حکومتی ارگان‌هایی بودند که بهداشت محیط با آن‌ها بازدید مشترک انجام داد. 1582 بازرسی مستقل هم به‌کوشش بهداشت محیط استان صورت گرفت.
مسئول مهندسی بهداشت محیط استان اصفهان بیان کرد: 17 پروندۀ قضائی از بازدیدهای مشترک و 87 پروندۀ دیگر از کل بازدیدهای مهرماه در ارتباط با دخانیات تشکیل شد. در همین بازدیدهای مهر امسال، 2529 پاکت سیگار، 139 قلیان، 54 بسته سیگار گیاهی، 3997 پاکت تنباکو، 69 بسته توتون قاچاق و 4 بسته ناس نیز توقیف و معدوم شد. ادوات دخانیات الکترونیکی نیز که عمدۀ آن‌ها ویپ بود و در همین ماه توقیف و معدوم شد، 12 مورد است.
سن مصرف دخانیات در حال پایین‌آمدن است
میرجهانیان با تأکید بر جایگاه بهداشت محیط در جلوگیری از مصرف دخانیات در اماکن عمومی خاطرنشان کرد: شاید بتوان گفت که استعمال سیگارهای الکترونیکی بین نوجوانان جزو سومین نگرانی ما است. در حال حاضر، مصرف سیگار و بعد از آن قلیان برای ما بیشتر نگران‌کننده‌ محسوب می‌شود. سن و جنسیت استعمال دخانیات در حال تغییر است. سن استعمال دخانیات هر روز پایین می‌آید. متأسفانه هم‌اکنون در اماکن عمومی کلان‌شهرها دختربچه‌هایی می‌بینیم که سیگار دستشان است.
وی مراکز عرضۀ قلیان را در اصفهان نگران‌کننده دانست و اظهار کرد: متأسفانه عرضۀ قلیان در مراکز غیرمجاز شهر اصفهان زیاد شده است. البته مراکز قلیان در شهرستان‌های دیگر تقریباً با اطمینان می‌توان گفت که جمع شده‌اند و اصلاً نداریم. اما قلیان در اصفهان به‌علت برخی مسائل حاشیه‌ای و همکاری‌نکردن خیلی از دستگاه‌ها همچنان یکی از معضلات و دغدغه‌ها است.
مسئول مهندسی بهداشت محیط استان اصفهان در ادامۀ بحث قلیان تصریح کرد: چایخانه‌ها در اصفهان گسترش یافته‌اند و عرضۀ قلیان هم بینشان متداول است. از نظر بهداشت محیط استان هیچ‌کدام از این چایخانه‌ها صلاحیت بهداشتی ندارند. اصلاً چایخانه مکان عرضۀ قلیان نیست. صدور پروانه و مجوزهای چایخانه شرایط مشخصی دارد که قلیان جزوشان محسوب نمی‌شود.
عوارض ویپینگ کمتر از سیگار نیست
سیدامیر دادخواهی، فوق‌تخصص بیماری‌های ریه، در گفت‌وگو با ایسنا بیان کرد: سیگار با سوزاندن و دود به داخل ریه می‌رود، اما در ویپینگ پارتکل‌هایی (ذرات) است که بخار و سپس وارد ریه می‌شوند. این اولین نکتۀ مهمی است که باید در نظر گرفت.
وی با مقایسۀ ویپینگ و سیگار ادامه داد: دومین نکتۀ اساسی درخصوص مواد سمی است، یعنی اگر مواد سمی ویپینگ بیشتر از سیگار نباشد، قطعاً کمتر نیست. حتی مواد سمی‌ای مانند استالدهید، آکرولئین و فرمالدهید که ممکن است در سیگار نباشند، در ویپینگ وجود دارد و آسیب‌زا است. حتی برخی مواد در ویپینگ غلظت بیشتری دارند و ممکن است عوارض بیشتری بر سلامت مصرف‌کننده بگذارند.
این پزشک با نظر به مادۀ نیکوتین افزود: ویپینگ نیز حاوی نیکوتین است. همان نیکوتینی که در سیگارهای معمولی موجود و اعتیادآور است، به‌گونه‌ای که ترک سیگار را دشوار می‌کند، درخصوص ویپینگ هم وجود دارد. بنابراین، نیکوتین در ویپینگ هم اعتیادآور است.
فوق‌تخصص بیماری‌های ریه از جنبه‌ای دیگر به سیگارهای الکترونیکی نگاه کرد و توضیح داد: حدود 150 سال دربارۀ سیگار تحقیق و عوارض آن تبیین شده است. درواقع، یک مادۀ کاملاً شناخته شده برای جامعۀ علمی محسوب می‌شود. اما دربارۀ انواع الکترونیکی آن چنین مدت‌زمانی وجود ندارد، چون حدود 15 سال از استعمال آن‌ها می‌گذرد. برای مثال، اگر بخواهیم آزمایش و تحقیق کنیم، اصلاً فردی 80ساله که از حدود 15سالگی شروع به ویپینگ کرده باشد، پیدا نمی‌کنیم. اما بازهم به‌طور قطع می‌توان گفت که ویپینگ برای سلامتی مضر است.
ترک ویپینگ قطعاً دشوار است
دادخواهی با اشاره به اینکه برخی از تصورات عموم مردم دربارۀ ویپینگ کاملاً غلط است، تصریح کرد: این موضوع خیلی رواج دارد که می‌گویند در ویپینگ قطرات آب می‌کشیم یا اسموک می‌کنیم. اصلاً این‌گونه نیست و تصوری کاملاً نادرست است. آبی در این سیگارت‌ها یا ویپ‌ها وجود ندارد، بلکه همان مواد سمی و آسیب‌زا هستند.
وی با تأمل در این نکته که نگاه برخی از پدر و مادرها نیز به ویپینگ اشتباه است، این‌گونه تبیین کرد: ممکن است پدر و مادرها با استناد به این فرض که ویپینگ راه‌حلی برای ترک سیگار است، مصرف آن را نگران‌کننده ندانند. باید به این خانواده‌ها این‌گونه توضیح داد که فرض کنید یک مصرف‌کنندۀ تریاک برای ترک آن متادون مصرف ‌کند، اگر این فرد بتواند تریاک را کنار بگذارد، ترک خود متادون بسیار دشوار است. خود متادون برای سلامتی فرد، مخصوصاً هرچه سن بالاتر برود، مشکلات متعددی ایجاد می‌کند.
این پزشک خطاب به پدر و مادرها گفت: ترک ویپینگ آسان نیست. به‌هیچ‌وجه تصور نکنید که اگر نوجوان شما سیگارهای الکترونیکی استعمال می‌کند، بهتر از سیگارهای دیگر است. تأکید می‌کنم که پدر و مادرها اصلاً نباید این‌گونه مقایسه کنند؛ چراکه ترک خود ویپینگ قطعاً فرآیند دشواری است.
پدر و مادرها ویپینگ نوجوانشان را جدی بگیرند
فوق‌تخصص بیماری‌های ریه ادامه داد: پدر و مادرها باید بدانند که مصرف هر ماده‌ای دروازۀ ورود به ماده‌ای دیگر است. ممکن است یک نوجوان با ویپینگ شروع کند و پس از مدتی نیکوتین آن برایش کافی نباشد و سمت سیگار برود. فردی که سیگار استعمال می‌کند، ممکن است پس از مدتی سمت یک مادۀ مخدر شدیدتر و بعد دوباره سمت مواد قوی‌تری برود. ممکن است فرد به جایی برسد که نتواند آن‌ها را کنار بگذارد و با انواع عوارض و مسائل درگیر شود.
دادخواهی یادآور شد: هیچ‌گونه مواد مخدر یا غیرمخدری را که وابستگی ایجاد می‌کند، نباید مصرف کرد. مواد مخدر هرچه از سنین کمتر مصرف شوند، عوارض و وابستگی به آن‌ها نیز قطعاً بیشتر خواهد بود. درواقع، استعمال آن‌ها در سنین پایین‌تر، ترکشان را دشوارتر می‌کند.
وی با تأمل در اینکه سن نوجوانی یا بلوغ حساسیت‌های بیشتری دارد، توضیح داد: اگر وابستگی‌ای در این سن ایجاد شود، از نظر روانی و فیزیکی فرد بسیار آسیب می‌بیند و بعدها در تمام سطوح زندگی‌اش تأثیرات منفی می‌گذارد. به شدت توصیه می‌کنم که پدر و مادرها در این مسئله دقت‌نظر داشته باشند و با این ذهنیت که ویپینگ آسیب کمتری دارد، اجازۀ استعمال به نوجوانشان ندهند.
در یک جمع‌بندی می‌توان گفت که نوجوانان از مسیر گروه دوستان و همسالان خود یا حتی یک الگو در خانواده، ممکن است به‌راحتی جذب سیگارهای الکترونیکی یا ویپینگ شوند. حتی ممکن است پدر و مادر نوجوان بر اساس این باور غلط که ویپینگ مضرات چندانی ندارد و بهتر از سیگار یا قلیان است، به او چراغ سبز نشان دهند. با این همه، از منظر بهداشت محیط استان، عرضه و تبلیغ ویپینگ بین نوجوانان غیرقانونی است و استعمال آن نیز در اماکن عمومی که بین گروهی از نوجوانان مشاهده می‌شود، جرم است. از منظر پزشکی نیز باید گفت که زیان ویپینگ اگر بیشتر از سیگارهای دیگر نباشد، کمتر نیست. درنهایت آنکه ویپینگ می‌تواند مسیری هموار برای ورود به دنیای تاریک و شوم دیگر مواد اعتیادآور و مخدرها باشد.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/900626/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجلیل از دانشجویان ممتاز شاهد و ایثارگر دانشگاه های استان کرمانشاه

اجلاسیه سراسری شهدای دانش آموز استان اصفهان در هنرستان فنی ماندگار ابوذر ناحیه یک

تشدید برخورد پلیس اصفهان با رانندگان خطر آفرین

تحول اساسی در شهر اصفهان با تصویب طرح‌های توسعه شهری در کمیسیون ماده 5

پیام مدیر سازمان دانش‌آموزی استان اصفهان به مناسبت هفته بسیج دانش‌آموزی

نصب 330 نیوجرسی مفصلی در حریم راه‌های مهاباد

برنامه سینماهای اصفهان، امروز چهارشنبه 9 آبان + اکران «زودپز» در اصفهان و قیمت بلیت

بازار کار اصفهان در دست «مهاجران»| مزیتها و معایب بکارگیری اتباع بیگانه چیست؟!

آئین گرامیداشت 13 آبان با روش‌های نوین و خلاقانه برگزار شود

افتتاح نمایشگاه پدافند غیرعامل در دبیرستان بهارآزادی افتتاح شد

اصفهان فردا 10 آبان میزبان اجلاس مجمع شهرهای تاریخی ایران است

یارانه بگیران حسابشان را چک کنند | 200.000 هزار تومان کالابرگ برای این افراد واریز شد

اصفهان فردا میزبان اجلاس مجمع شهرهای تاریخی ایران است

کاهش 55 درصدی تصادفات فوتی در کاشان

ضارب پرسنل اورژانس اصفهان به پرداخت دیه محکوم شد

سه شنبه های مهدوی در دبستان پروین اعتصامی نجف آباد

گلیم طرح پنجه روستای خالدآباد ورامین در مسیر ثبت ملی

محکومیت ضارب پرسنل اورژانس 115 به پرداخت دیه+عکس

ثبت دومین روز با هوای سالم در اصفهان / شاخص کیفی 3 منطقه پاک است

مجازات نمایندگان متخلف تشدید می‌شود /تعیین تکلیف بهارستان برای مراجع امنیتی و انتظامی

افزایش دامنه گواهینامه ایزو 17025 آزمایشگاه‌های تخصصی جهاددانشگاهی

کیفیت آب چاه‌های اشکاوند اصفهان بررسی می‌شود

زیرسازی و آسفالت 4 هزار متر مربع از معابر روستای حسن آباد دوراب

اهالی منطقه 7 در دیدار با شهردار اصفهان چه گفتند؟

لزوم اجرای آئین گرامیداشت یوم الله 13 آبان با روش‌های نوین

دیدار اعضای شورای بسیج طلاب کاشان با خانواده شهید روحانی

تیم گلف منطقه آزاد اروند در هفته نخست مهمان شاهین شهر اصفهان

اعلام اسامی داوران هفته سوم لیگ برتر فوتبال بانوان

«حیات دوباره رباعی» به چاپ ششم رسید

صحبت های شنیدنی حامد بهداد درباره تنهایی

درگذشت و خاکسپاری فرزین غفوری در سکوت خبری

رهبر انقلاب در تقریظ کتاب «ایستگاه خیابان روزولت»

مایکروسافت مخفیانه قابلیت Recall را روی ویندوز نصب نمی‌کند

شیائومی از اسمارت‌بند 9 پرو و واچ S4 رونمایی کرد

سرمقاله شهروند/ رسانه های عبری_غربی و بزرگنمایی یک حمله

متفکر آمریکایی: اسرائیل با حمله به ایران در مخمصه بدتری افتاد

سرمقاله وطن امروز/ تحمیل آتش‌بس یا حمله موشکی؟

خاورمیانه زیر سایه انتخابات آمریکا

قیمت طلا، سکه و ارز 9 آبان 1403؛ سقف مقاومتی طلا و سکه باز هم شکست

مهار آتش‌سوزی در باغ‌های افوس

ضارب یکی از کارکنان اورژانس اصفهان به پرداخت دیه محکوم شد

کیفیت آب چاه‌های «اشکاوند» اصفهان بررسی می‌شود

فاطمیان پور: مشارکت بخش خصوصی در مسئولیت های اجتماعی باعث رشد و بالندگی کیش می شود

نتایج برگزاری مسابقه گرامیداشت هفته دفاع مقدس اعلام شد

چرا پرندگان به زیستگاهشان بازنمی‌گردند؟

اختتامیه جشنواره گوهرهای فاطمی در شهرضا

برگزاری مسابقات سراسری قرآن بسیج در بهارستان دو

خودداری کاربران آزادراه کاشان - اصفهان از پرداخت عوارض

ورود کلنی 2 هزار قطعه‌ای از فلامینگو‌های مهاجر در تالاب کانی برازان مهاباد

آغاز عملیات ساماندهی نهرهای آب در منطقه 9 اصفهان