بزرگنمايي:
پیام سپاهان - خبرگزاری مهر – گروه استانها: یکی از مهمترین چالشهای شهر اصفهان شبکه فاضلاب است که نیازمند توجه خاص و تعامل مدیریت شهری و سازمانهای مربوطه است، چرا که اصفهان در دهه 1340 بهعنوان نخستین شهر کشور از شبکه فاضلاب برخوردار شد و اکنون با گذشت بیش از نیم قرن، بخش قابل توجهی از شبکههای آن به دلیل فرسودگی، دچار شکستگی یا نشت میشود.
هر چند در سالهای اخیر شبکه فاضلاب بعضی نقاط شهر اصفهان مورد بازسازی قرار گرفت، اما واقعیت این است که بخش زیادی از خطوط شبکه فاضلاب سطح شهر همچنان دچار مشکل است و در همین راستا حدود پنج ماه است که در محله هفتون شهر اصفهان از دریچههای فاضلاب آب آلوده در معابر سرریز میشود به گونهای که این آب آلوده به داخل منازل نیز وارد میشود و تبدیل به یک موضوع آزاردهنده برای اهالی محله شده است.
نتایج تحقیقات نشان داده است که فاضلاب یکی از بدترین منابع و ناقلین بیماری است که طبق گزارشی از سازمان بهداشت جهانی، سالانه بیش از 3.4 میلیون نفر بر اثر بیماریهای فاضلاب میمیرند، علاوه بر اینکه فاضلاب عوامل بیماریها را حمل میکند، ترکیبی از پسماندهای انسانی، حلالها و رنگها را ایجاد کرده که نه تنها آلوده هستند، بلکه مردم را در معرض گازهای مضر قرار میدهند، اما به رغم معضلات شفاف فاضلاب، از اردیبهشت سال جاری تاکنون شهروندان اصفهانی، ساکن در خیابان هفتتون از پل تمدن تا امامزاده از پسزدگی فاضلابها در منازل، نحوه نامطلوب بهداشتی در این منطقه و عدم نتیجه پیگیریها با شرکت آبفای استان در این مدت گذشته گلایه دارند.
درگیری 5 ماهه 400 خانوار محله هفتون با فاضلاب
به گفته شهروندان هفتون منطقه 10 اصفهان این مشکل بیش از 5 ماه از ابتدای سال جاری تاکنون است که در این محله وجود دارد و موجب آلودگی معابر شده و انتشار بوی نامطبوع برای آنها بسیار آزاردهنده است و اغلب شبهنگام این اتفاق میافتد و آبهای آلوده همچون چشمه از دریچههای فاضلاب میجوشد و با سرزیر شدن در منازل وضعیت نامطلوب بهداشتی برای ساکنان ایجاد کرده است.
پیام ناصری، یکی از شهروندان منطقه هفتون با ابراز نگرانی از اینکه طی بیتوجهی و پاسکاریها متأسفانه وضعیت سلامت اهالی 400 خانوار در کوچههای منطقه هفتون اصفهان با مشکل روبرو شده است، میگوید: طی 5 ماه سال جاری با وجود ارسال پیامهایی خواستار پیگیری و حل این مشکل توسط مسئولان بودیم، اما تاکنون هیچ اقدام عملیاتی برای کاهش تنشها و دغدغههای ساکنان این منطقه اجرایی نشده است.
وی با اشاره به مباحثی که ممکن است طی معرفی خود برایش ایجاد شود ضمن خودداری از نام و کنیه، پیرامون اینکه از اردیبهشت امسال فاضلاب پل تمدن دچار مشکلاتی شد، اما پس از حفاری، تعمیرات آن از سوی مسؤولان مرتبط جدی گرفته نشده است، اظهار میکند: از ابتدا شروع به حفاریها، پسزدگی در منازل قدیمیتر مناطق هفتون قابل مشاهد بود، اما خانههایی منهای 60 طی دو ماهه اخیر، شبهنگام با ورود فاضلاب گاهی تا 2 میلی هم مواجه میشوند.
این شهروند اصفهانی با اشاره به اینکه از پل تمدن تا کوچه امامزاده طی 500 متر فاصله تعداد چهار ایستگاه با سه تا چهار کوچه اصلی و 20 بنبست بیش از 400 خانوار در 5 ماه سال جاری با معضل پسزدگی فاضلاب در کوچهها و منازل روبهرو هستند، تاکید میکند: در این مدت تمام خانوادهها بدون یک دقیقه آسایش، دیدوبازدید تابستانه و نداشتن مسافرت بدون هیچگونه پیگیری از سوی مسئولان مرتبط در حال آماده باش کامل برای حفاظت بهداشتی فرزندان و خانه و زندگی خودشان بودند.
مسئولان قول حل مشکل طی 10 روز را دادند
وی با تاکید بر اینکه طی حفاری فاضلاب پل تمدن و ایجاد مشکلات برای شهروندان بسیاری از ساکنان طی ماههای گذشته با تدوین استشهاد محلی و تعیین نماینده به اداره کل آب و فاضلاب استان اصفهان مراجعه کردند و مسئولان قول بازسازی و تعمیرات 10 روزه را دادند، میافزاید: با گذشت چندین ماه از این موضوع به تدریج پسزدگی فاضلاب از سالن خانهها به اتاقهای خواب نفوذ کرده است، به طوری که شب گذشته تا نیمه کمدها و رختخوابها آغشته به آبهای آلوده فاضلاب بود و با تنگی نفس مواجه شدیم.
شهروند خیابان هفتون اصفهان با اشاره به اینکه حدود دو تا سه ماه است فرشهای سالن پذیرایی را جمع کردیم و پایههای مبلها را با چیدن آجر بالا آوردیم، میگوید: هنگام راه رفتن روی سرامیک کف پاهای فرزندانم درد میگیرد و بیشتر مواقع با ورود فاضلاب در منزلمان به دلیل بوی نامطبوع فاضلاب و آلودگیها کودکانم به دلدرد شدید مواجه میشوند، چرا صدای ما به گوش مسئولان نمیرسد طی این ماهها خواب و خوراک برای ما با چالش روبهرو است.
وی پیرامون اینکه یک ماه گذشته مجدد با تدوین استشهاد محلی به اداره کل آب و فاضلاب استان اصفهان مراجعه کردیم و مسؤولان مربوطه قول مساعد دادند که تا ابتدای مهرماه امسال به طور کامل تعمیرات چاههای فاضلاب و به ویژه پل تمدن را عملیاتی خواهند کرد، اظهار میکند: یکی از مهندسان اداره کل استان گفتند؛ تعمیر و تعویض فاضلاب تمدن به دلیل وجود گلولای و فرونشست آنها را نیز دچار چالش کرده، چرا که به دلیل سختی کار و کمبود اکسیژن، کارگران با مشکل مواجه خواهند شد، اما به طور حتم تا قبل از مهرماه معضلات این منطقه برطرف خواهد شد، اما تاکنون هیچگونه اقدامی اجرایی نشده است.
این شهروند از فعالیت خودجوش ساکنان کوچههای منطقه هفتون که با تأمین پمپ اقدام به تخلیه آبهای فاضلاب کردهاند، خبر داد و میافزاید: با وجود تماسهای مکرر با حوادث آبفا و عدم پاسخگویی شهروندان به دلیل بوی نامطبوع، سرریزی و جوشش آبهای آلوده با نصب پمپ، آبهای تعدادی از فاضلابها را داخل چاههای ویژه جمعآوری باران تخلیه کردند، در واقع از مضرات این امر بر سلامت و حیات محیط زیست کاملاً آگاه هستیم، اما مردم محلی با عدم مدیریت و بیتوجهی مسؤولان چارهای دیگر نداشتند.
وی خاطر نشان میکند: بعضی از شهروندان مطابق با مشاهدات خود بیان کردند که هم اکنون تعمیرات فاضلاب پارک لاله در حال انجام است و پس از مدتی عملیات اجرایی به منطقه هفتون هم خواهد رسید، اما سوال این است که گذشت 5 ماه از عدم تعمیر و بازسازی فاضلاب این منطقه زمان کمی نیست که مسؤولان با وجود پیگیریهای شهروندان و حفاظت بهداشت و کاهش آلایندگیهای فاضلابی طی قولهای مساعد هنوز هیچگونه اقدامی را اجرایی نکردند .
پس زدگی فاضلاب در محله هفتون اصفهان رفع میشود
در این میان با توجه به شرایط نامطلوب و اسفبار شهروندان منطقه هفتون تا کوچه امامزاده از پسزدگی فاضلاب و مشکلات بهداشتی؛ خبرنگار مهر با هدف کاهش دغدغههای ساکنان منطقه 10 اصفهان، طی بیستویکم شهریورماه گفتوگویی با حسین اکبریان مدیر عامل آبفای استان اصفهان داشته که خبرها حاکی از اصلاح کلکتور فرسوده فاضلاب در خیابان پروین با هدف رفع مشکل پس زدگی فاضلاب در محله هفتون است.
وی با اشاره به قدمت 55 ساله شبکه فاضلاب شهر اصفهان اظهار میکند: در این عملیات ظرف مدت 6 ماه، 791 متر لوله فاضلاب سیمانی با لولههایی به قطر 1200 میلیمتر پلی اتیلن جایگزین میشود که تا کنون 40 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
مدیر عامل آبفای استان اصفهان اعتبار لازم برای انجام این پروژه را 500 میلیارد ریال عنوان میکند و میگوید: با تلاشهای صورت گرفته طی دو سال گذشته، اعتباری در حدود 2 هزار میلیارد ریال از محل اعتبارات ماده 56 و مشارکت بانکها برای بازسازی شبکه فرسوده فاضلاب شهر اصفهان تخصیص یافته است و از 4 هزار کیلومتر شبکه فاضلاب شهر اصفهان، بازسازی 300 کیلومتر به 15 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و در این میان 30 کیلومتر آن باید در کوتاهترین زمان ممکن مورد اصلاح و بازسازی قرار گیرد.
وی همچنین از اصلاح کلکتور فاضلاب کنار گذر اتوبان آقابابایی با لوله 500 میلیمتر پلی اتیلن با هزینهای بالغ 60 میلیارد ریال خبر داد و میافزاید: در حال حاضر این پروژه به پیشرفت 80 درصدی رسیده است.
اکبریان خاطرنشان میکند: طی یک سال گذشته 135 کیلومتر احداث و توسعه و 21 کیلومتر اصلاح و بازسازی در شبکههای فاضلاب انجام شده، همچنین هشت کیلومتر خطوط انتقال فاضلاب نیز اجرا شده است.
بر اساس این پیوند با گذشت کمتر از 10 روز از گفتوگو با مدیر عامل آبفای استان اصفهان به منظور برطرف شدن دغدغه و معضلات ساکنان کوچههای منطقه هفتون و عملیاتی نشدن اقدامات، امروز مجدد با افزایش گلایههای ساکنان محله هفتون در محدوده شمال شرقی شهر اصفهان، اکبریان ضمن گفتوگو با خبرنگار مهر پیرامون اینکه اکنون در دو جبهه اتوبان آقابابایی و خیابان پروین اقدامات لازم در حال انجام است، میگوید: یکسری اقدام کوتاه مدت وجود دارد که طی دو ماه آینده لولهگذاری به اتمام خواهد رسید و خطوط جدید وارد مدار میشود.
وی با بیان اینکه شبکههای فاضلاب شهر اصفهان طی قدمت 50 ساله فرسوده است، اظهار میکند: به علل فرسودگی شبکههای اصلی در شرایطی قرار گرفتهایم که هر روز شاهد فروریزش در بسیاری از مناطق شهر هستیم، لذا نیازمند اصلاح و بازسازی با اعتبارات مناسب است، از اینرو مقرر بود اعتباری بالغ بر 500 میلیارد تومان از محل اعتبار بحران واگذار شود که تاکنون اجرایی نشده است.
مدیرعامل آبفای استان اصفهان با بیان اینکه طی سالهای گذشته با تخصیص 200 میلیارد اعتبارات، اقداماتی برای اصلاح شبکههای فاضلاب شهر اصفهان انجام شده است، میافزاید: با این اعتبار شبکههای همچون خیابان شهیدان کاظمی اجرایی شد، اما لولهگذاری شبکهها به این صورت نیست که طی چهار تا 10 ساعت به اتمام برسد، این موضوع یک پروسهای زمانبر است که اکنون حدود 2 ماهه از اجرای آن میگذارد و 2 ماه دیگر هم زمان نیاز دارد، به طوری که درحال حاضر در 2 جبهه اقدامات صورت میگیرد.
نصب پمپ و تخلیه فاضلابها اقدام کوتاه مدت حل مشکل نشت فاضلاب
وی نصب پمپ و تخلیه فاضلابها را یکی از اقدامات کوتاه مدت برای رفاه و آسایش موقعیت ساکنان محلهها برشمرد و تصریح میکند: طی امروز نیروهای آبفا با تخلیه فاضلابها درصدد هدایت آبهای آلوده به سایر شبکهها بودند که منازل ساکنان با بحران مواجه نشود.
اکبریان در پاسخ به اینکه شهروندان با ارسال کلیپ، مدعی هستند که آبفای اصفهان برای تخلیه فاضلابها اقدامی انجام نمیدهد و ساکنان محله هفتون با نصب پمپ به صورت خودجوش، آبهای آلوده فاضلاب را در چاههای جذب آبهای روان پمپاژ میکنند، میگوید: ساکنان اقدام به کار نکردند، بلکه نیروهای آبفا با نصب 200 پمپهای مکشدار و سیمکشدار در حال تخلیه شبکه فاضلاب هستند تا از پسزدگی در منازل شهروندان جلوگیری شود.
وی با تاکید بر اینکه طی دو ماهه آینده به صورت کاملاً ریشهای معضلات فاضلاب منطقه هفتون شهر اصفهان برطرف خواهد شد، اظهار میکند: سعی میکنیم در مدت کوتاه این بحران را کاهش دهیم، دغدغه مردم را کامل درک میکنیم، اما چارهای نیست، چرا که اصفهان بهعنوان نخستین شهر کشور برخوردار از شبکه بتنی فاضلاب با قدمت 50 ساله است که اکنون به دلیل گذشت 5 دهه و گاز ناشی از فاضلاب با خوردگی لولهها مواجه هستیم.
بازسازی شبکه فرسوده فاضلاب شهر اصفهان نیازمند توجه ویژه مسئولان کشوری
در همین ارتباط حامد یزدیان نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی به خبرنگار مهر میگوید: بازسازی شبکه فرسوده فاضلاب این شهر نیازمند توجه ویژه و همت مضاعف مسئولان است.
وی ادامه میدهد: با توجه به ریزشهای متعددی که در اثر فرسودگی شبکه فاضلاب در جای جای شهر اصفهان رخ داده است، از سالهای قبل پیش بینیهای لازم برای ترمیم این شبکه فرسوده انجام و از طریق مکاتبات با نهادهای مختلف از جمله وزارت کشور و معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه درخواست تأمین اعتبار برای این پروژه انجام شده است.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی و نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی میافراید: به موازات این اقدامات و با توجه به اعتبارات تخصیص داده شده، پروژههای متعددی از جمله اصلاح و بازسازی شبکه فاضلاب خیابان شهیدان کاظمی و پروین طی یکسال گذشته انجام شده اما جوابگوی این حجم از فرسودگی شبکه را نداشته و گاهی این فروریزشها زحماتی از قبیل پسزدگی فاضلاب در معابر شهری و زیرزمینهای مسکونی ایجاد کرده که لازم است مسؤولان مربوطه همت مضاعفی را برای تخصیص اعتبار به این طرح بحرانی داشته باشند.
در نهایت؛ هرچند مشکل فرسودگی شبکه فاضلاب تنها مربوط به ایران نیست و سایر شهرهای دنیا نیز برای ترمیم و بازسازی شبکههای فاضلاب خود کار میکنند اما نباید فراموش کرد که فرسودگی شبکههای اصلی فاضلاب میتواند به کل زیرساخت شهر اصفهان تأثیر بگذارد و به همین دلیل بازسازی آن با روشهای مطلوب باید مورد توجه مسئولان ذیربط قرار گیرد.
کد خبر 6231351