پیام سپاهان

آخرين مطالب

تخم لق زنگزور؛ پهلوی‌ها با واگذاری آرارات ضربه تاریخی به ایران زدند مقالات

تخم لق زنگزور؛ پهلوی‌ها با واگذاری آرارات ضربه تاریخی به ایران زدند
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
علی ملکی| روز گذشته سالروز تبعید ننگین رضاشاه از ایران بود. 25شهریور 1320 رضاشاه پهلوی به کناره‌گیری از سلطنت وادار و سپس مجبور به ترک تهران و عزیمت به سوی اصفهان شد، پس از آن هم از طریق یزد و کرمان وارد بندرعباس شد و پنجمین روز از مهرماه با یک کشتی ایران را ترک کرد. سابقه عملکردی رضاخان اما به‌گونه‌ای بود که تبعات اقداماتش با خروج او پایان نیافته و حتی امروز هم گریبانگیر ایران شده است. توافقی که شاه پهلوی بر سر رسمیت‌بخشیدن حاکمیت ترکیه بر رشته‌کوه‌های آرارات داشت، باعث شده تا این کشور امروز راحت‌تر بتواند پروژه کریدور زنگزور را طراحی کند. این کریدور در ماه‌های اخیر از مهم‌ترین‌ سوژه‌های حوزه روابط خارجی بوده و پرداخت مستمر به اخبار مربوط به آن باعث شده تا حتی مردم عادی نسبت به آن دغدغه پیدا کنند. 
باخت ایران در سعدآباد
تاریخ همیشه محل بحث و اختلاف بوده و نمی‌شود داده‌های غیرمستند را مرجع قرار داد با این‌حال کنار هم قرار دادن مدارک و مستندات بسیاری از سوالات تاریخی را پاسخ داده و حقیقت را روشن کرده است. یکی از همین موارد موضوع جدا شدن رشته‌کوه‌های آرارات در شمال غرب ایران است. منابع تاریخی نشان می‌دهد این رشته‌کوه‌ها با توجه به موقعیت جغرافیایی خود و قرارگرفتن در مجاورت مرزهای سه کشور ایران، ترکیه و ارمنستان، اهمیت ژئوپلیتیکی فراوانی برای ایران در منطقه‌ داشته ‌است. با این‌حال به نظر می‌آید که پادشاهان ایران در گذشته اهمیت چندانی برای این موضوع قائل نبوده‌اند چنانچه در عهدنامه‌های مختلفی شاهد بذل و بخشش خاک سرزمین به بیگانگان بوده‌ایم. یکی از آنها که مربوط به همین آرارات است در عهدنامه سعدآباد نوشته شد. در 17 تیر 1316 کاخ سعدآباد میزبان وزرای خارجه چهار کشور ایران، ترکیه، عراق و افغانستان برای امضای پیمان عدم تعرض بود. کشورهای حاضر طی پیمانی که به سعدآباد معروف شد توافق کردند در کلیه اختلافات بین‌المللی که به منافع آنها مربوط است با هم مشورت کنند و عملیات نظامی علیه یکدیگر نداشته باشند. این پیمان که رضاخان آن را در مشرق زمین بی‌سابقه خواند و مدد بزرگی به بقای صلح در جهان دانست از جهات مختلفی به ضرر ایران و به نفع سه کشور دیگر تمام شد؛ ترکیه قسمتی از ارتفاعات آرارات را که اهمیت زیادی برای ایران داشت، به دست آورد. بر این اساس در واقع بعد از این پیمان بود که ایران رشته‌کوه‌های استراتژیک آرارات را برای همیشه از دست داد. 
مهم این است که ما با هم دوست باشیم
سرلشکر حسن ارفع، رئیس ستاد ارتش ایران در سال‌های 1323 تا 1324 در خاطرات خود که در کتاب تاریخ 20ساله ایران به قلم حسین مکی آمده نوشته است: «به کاخ سلطنتی رفتم و به اتاق داخل شدم و گفتم عرایضی دارم؛ چند دقیقه بعد شاهنشاه وارد شدند درحالی‌که من نقشه‌ها را روی میز پهن کرده بودم. همین که نقشه‌ها را دیدند فرمودند: «موضوع چیست؟» من شروع کردم به توضیح دادن که فلان تپه چنین است فلان منطقه چنان است، آنجا سخت مورد نیاز ماست و از این حرف‌ها... ولی پس از مدتی که با حرارت عرایضی کردم با کمال تعجب دیدم اعلی‌حضرت چیزی نمی‌فرمایند؛ وقتی سرم را بلند کردم دیدم شاه با حالت مخصوصی به من نگاه می‌کند. گویی به حرف‌هایم چندان توجهی ندارد و تنها چشم ‌به ‌چشم من دوخته است تا ببیند من چه می‌گویم. من سکوت کردم. فرمودند: معلوم است منظور مرا نفهمیدی... بگو ببینم این تپه اینجا از آن تپه که می‌گویی بلندتر نیست؟ عرض کردم: «بله قربان»... فرمودند: «آن را چرا نمی‌خواهی؟ این یکی چطور؟» عرض کردم «بله» فرمودند: «منظور این تپه و آن تپه نیست. منظور من این است که دودستگی و جدایی که بین ایران و ترکیه از چندین صد سال وجود دارد و همیشه به زیان هر دو کشور و به سود دشمنان مشترک ما بوده است از میان برود. مهم نیست که این تپه از آن که باشد. آنچه مهم است این است که ما با هم دوست باشیم.» این‌گونه بود که شاه ایران بدون آنکه نگاهش به آینده باشد و ابعاد مهم یک اقدام استراتژیک را در نظر بگیرد به‌راحتی و حتی بدون گرفتن امتیاز برابر از مهم‌ترین بخش‌های سرزمین صرف نظر کرد. 
زنگزور را گردن بگیرید
اثر این بذل و بخشش‌ها امروز دارد خود را نشان می‌‌دهد. «زنگزور» نام کریدوری است که ترکیه قصد دارد با همراهی آذربایجان آن را احداث کند. کریدوری که تاسیس آن احتمالا دسترسی ایران به اروپا و روسیه از کانال ارمنستان را منقطع کرده و ایران را برای تردد در این مسیر وابسته به ترکیه و آذربایجان می‌کند. اتفاقی که اگر کوه‌های آرارات در دست ایران قرار داشت کاملا برعکس می‌شد. از آنجایی که ترکیه در همین محدوده مرز محدودی با نخجوان دارد چنانچه این ارتفاعات در دست ایران قرار داشت آنکارا اکنون برای دسترسی به نخجوان دو راه بیشتر نداشت. یا باید دعوای دیگری با ارمنستان ایجاد کرده و برای ساختن مسیر مشابه زنگزور نقش مستقیم در درگیری ایفا کند یا اینکه از مسیر ایران به آذربایجان و سپس به دریای خزر وصل شود. با توجه به مناقشات امنیتی که گزینه اول برای آنکارا دارد وابستگی به مسیر ایران احتمالا گزینه محتمل‌تری برای آنها می‌بود. لذا اگر این ارتفاعات را از دست نمی‌دادیم اکنون به جای اینکه برای جلوگیری از وابستگی به ترکیه و روسیه در منطقه نقش ایفا کنیم و نگران تغییر مرزهای جغرافیایی سایر کشورها باشیم این ترکیه بود که باید برای استفاده از مسیر ایران حداکثر تلاشش را می‌کرد. 
سلطنت‌طلبان همزمان با روسیه به خودشان هم انتقاد کنند
در چند روز اخیر یک اظهارنظر از ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه درمورد به رسمیت شناختن مسیر کریدوری زنگزور در محافل رسانه‌ای بازتاب پیدا کرده و بهانه خوبی برای تقویت پروژه روس‌ستیزی به‌ویژه از جانب سلطنت‌طلبان غربگرا فراهم کرده. واضح است که مواضع پوتین خلاف منافع ملی تعبیر می‌شود و در مواجهه با آن باید قاطعانه موضع گرفت. امری که توسط مقامات ایران نیز مورد اشاره قرار گرفت اما سلطنت‌طلبان که بدون توجه به مجموع تعاملات تهران و مسکو به دنبال تنگ کردن حلقه تحریم ایران بوده و با نگاهی خیروشرگونه پروژه روس‌هراسی را پیش می‌برند باید توجه کنند که رضا پهلوی در ماجرای زنگزور نقش مخرب‌تری را به‌نسبت با هر سیاستمدار داخلی و خارجی دیگری ایفا کرده و لذا بیش از همه شایسته انتقادهای آنهاست. بنابراین بهتر است این دسته از افراد که پروژه روس‌هراسی را پیش می‌برند، به نقش ریشه‌ای خود هم در این پروژه اعتراف کنند. 
کسانی که مرزهای ایران را باخته‌اند منتقد مدافعان منافع ملی فرامرزی شده‌اند
سلطنت‌طلبان که سابقه پیشینیان‌شان مملو از اقدامات ضد منافع ملی از جمله واگذاری مرزهای کشور آن هم در نقاط جغرافیایی استراتژیک است اکنون درحالی به منتقد رادیکال جمهوری اسلامی تبدیل شده‌اند که در تمام عمر 46 ساله انقلاب علی‌رغم تهدیدهای نظامی و سیاسی نه‌تنها از مرزهای خود عدول نکرده بلکه برای دفاع از منافع ملی حتی بر جلوگیری از تغییر مرزهای جغرافیایی کشورهای همسایه نیز تاکید می‌کنند. همان مرزهایی که رضاخان به‌راحتی آنها را بخشید تا امروز مسیرهای کریدوری عبوری از ایران در معرض خطر نابودی قرار گیرد. 

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/887743/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایت رسانه اسرائیلی از منشاء پیجرهای بمب‌گذاری شده (زیرنویس فارسی)

روایت رسانه اسرائیلی از منشاء پیجرهای بمب‌گذاری شده

دلیل گرانی طلا چه بود؟

تکریم و معارفه رئیس هلال احمر مهاباد

برگزاری جشنواره فرهنگی و ورزشی آذربایجان شرقی

تداوم شکست ناپذیری نوجوانان گیتی پسند با شکست 10 بر یک مس سونگون

پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در اولویت مدارس قرار بگیرد

مقایسه سرعت گلکسی S24 اولترا با آیفون 15 پرو مکس و پیکسل 9 پرو ایکس‌ال

تاریخ انتشار آپدیت بزرگ 2024 ویندوز 11 رسماً اعلام شد

آیفونت رو جا بذار!

کشتی‌های تفریحی Regent Seven Seas به اینترنت ماهواره‌ای استارلینک مجهز شدند

گوگل در پرونده ضدانحصار اتحادیه اروپا پیروز شد و از جریمه 1٫7 میلیارددلاری رهایی یافت

اچ‌تی‌سی از هدست پیشرفته Vive Focus Vision با قیمت 1000 دلار رونمایی کرد

همه برای جنگ در منطقه آماده می شوند

حمله اصولگراها به «پزشکیان» با اسم رمز فتنه و اغتشاش

وبسایت نزدیک به جلیلی: عملکرد دولت پزشکیان شبیه رفتار آمریکا در اوایل دهه 2000 میلادی است

چرا اسرائیل اکنون حمله تروریستی علیه لبنان را انجام داد؟

از ملا نصرالدین تا نبویان؛ دروغ اولی خنده‌دار بود و دومی فلاکت‌بار

برداشت خرمای دیمی در چاه عروس ابوزیدآباد

مدیرکل میراث‌فرهنگی اصفهان: علیه هیات امنا مسجد تاریخی کازرونی شکایت کردیم

فیلم/ قدیمی‌ترین مدرسه دنیا در اصفهان

با انجام قرعه کشی مرحله اول و دوم جام حذفی؛طلایی پوشان اراک حریف پالایش نفت اصفهان شد

برگزاری نمایش اقتدار در مقابل جنگهای نوپدید و سلاح های نامتعارف در مهاباد

المپیاد فیلم‌سازی بستری برای بها دادن به نوجوانان است

مناظره خسرو با فرهاد

من نخواهم ایستاد رو به روی تو!

اگر شارژر آیفون شما کُند باشد، iOS 18 هشدار می‌دهد

اپل پشتیبانی از چند زبان دیگر برای Apple Intelligence را تأیید کرد

کارشناسان چه نظری درباره آیفون 16 دارند؟

مشکل زوم دوربین گلکسی S23 Ultra با آپدیت One UI 6.1.1 این گوشی گزارش شد

پیجر چیست و چرا از آن استفاده می‌شود؟

روزنامه اصولگرا: چرا استخدام واژگان رئیس‌جمهور مهم است؟

تکانه‌های سخت در سیاست اسرائیل

عصبانیت اصولگرایان از پزشکیان

طرح بزرگ استعدادیابی فوتبال در اصفهان + فیلم

برگزاری نخستین جشنواره فرهنگی - ورزشی آذربایجان شرقی با عنوان تابان

حل چالش تامین برگ توت برای تغذیه کرم ابریشم

ادامه مسابقات والیبال زیر 16 سال آذربایجان‌غربی در مهاباد

صرف 60 میلیارد ریال برای تکمیل طرح تصفیه پسماند در سایت مشترک مهاباد و میاندوآب

تکریم و معارفه رئیس هلال احمر شهرستان مهاباد

قهرمانی رکابزنان فولاد سپاهان در مرحله نخست لیگ دوچرخه سواری

قهرمان مرحله اول لیگ دوچرخه سواری مشخص شد

برپایی آیین‌های مولودی‌خوانی و جشن و سرور در مهاباد

سامانه 137 چشم بینا و گوش شنوای شهر است

جمع‌آوری متکدیان در منطقه 10 اصفهان، پرتکرارترین درخواست‌ شهروندان

گاهی از دور تو را خوب ببینم کافیست

بازی بتلفیلد بعدی را چهار استودیوی EA می‌سازند

گلکسی A56 می‌تواند جهش عملکردی بزرگی نسبت به گلکسی A55 داشته باشد

سازنده تایوانی منکر تولید پیجرهای انفجاری شد

تاریخ رونمایی و مشخصات رسمی گلکسی M55s سامسونگ اعلام شد